Yoğurtlu Arpa Şehriye Salatası


 Günlerin vazgeçilmezi salatalardan klasik bir tarif;

*1,5su bardağı arpa şehriye
*1 adet tavuk göğsü,
*1 bardak garnitür,
*1 bardak kornişon turşu,
*1 bardak mısır,
*Süzme yoğurt,
*2 çorba kaşığı mayonez
*1-2 diş sarımsak..
*Yarım demet kadar dereotu..
*tuz ...

Arpa şehriyelerin yarısını az zeytinyağda kavurup, rengi kahveleşince kalanı ilave edelim.
Üzerini geçecek miktarda sıcak su ilavesiyle yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Arpa şehriye su kaldırır onun için arada karıştırarak su ihtiyacını kontrol edelim.
Suyunu çekip yumuşayınca altını kapatıp soğuyana kadar arada karıştıralım.

salatanın ana malzemesi hazır, sonra dilediğinizi katabilirsiniz, ben
haşlayıp didiklediğim tavuk göğsü, turşu, havuç bezelye patates üçlüsü ,
mısır kullandım.
Olmazsa olmaz dereotu..
süzme yoğurt...

Günüme yapmıştım  ..
Güzel oluyor...

Ağız tadıyla...

Beyin Salatası

Neredeyse tadını unutacağız;
Beyin salatasını annemin çocukken çok sık yaptığını bilirim , ben de çok severim ,
ne yazık ki çocuklarım için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Geçenlerde öyle bir sakakat günü yaptık annemlerde,
beyin salatası ve ciğer tava hazırlamıştı annem,
şöyle taktik verdi bu bembeyaz yumuşacık beyin  salata için efendim;

 *** Beyin üzerindeki zarın çıkabilmesi için ılık tuzlu suda bir süre bekletilir..
*** Bir bıçak ucu yardımıyla zarı üzerinden dikkatlice ayrılır.
*** Sıcak suya alınarak haşlanır.
*** Zeytinyağ limon ikilisiyle tatlandırılır, lokum gibi yumuşacık afiyetle yenilir..


Ciğer tavanın da resmini koymadan olmaz, o da tam kıvamındaydı her zamanki gibi,
 
Ben geldim belli yaşa ama ne olursa olsun anne yemeği bir başka..




Patatesli börek

Günaydın , günlük güneşlik bir İstanbul Kartal'ından herkese selamlar..
Kahvaltı için börekler benden olsun;
*4 adet yufka,
*1 su bardağı zeytinyağ,
*1 çorba kaşığı un,
*1 çorba kaşığı sirke,

İç harcı;
*5 adet patates,
*yarım demet maydonoz,
*kimyon,
*kırmızıbiber,
*tuz..
-Bir bardak zeytinyağ, un ve sirke bir kabın içinde iyice çırpılır.
-Yufka tezgaha yayılır, üzerine bir fırça yardımıyla bu sosdan sürülür, ikinci
yufka yayılır ona da aynı karışımdan sürülür.
-Yufkalar 12 parça olacak şekilde sigara böreği sarılacak şekilde kesilir, geniş tarafa
patates harcı konulur ,kenarları içe katlanarak sarılır..
-Diğer iki yufka da aynı şekilde işleme tabi tutulur.
-180 derece de pembeleşene kadar pişirilir.
-Önceden hazırlanıp buzdolabında bekletilebilir..

4 yufkadan 24 adet börek elde ediyoruz, bereketli , masrafı az bir o kadar da
lezzetli , el açması tadında bir börek oluyor.
 ağız tadıyla....

Kereviz Çorbası


    Bu sene, İstanbul için, oldukça soğuk bir kış geçiriyoruz  soğuk kış günlerinde de sofralarda olmazsa olmaz çorbalar baş köşede yer alıyor .
Hep aynı çorbaları yapmak istemiyorum artık diyorsanız, işte size yapımı çok kolay
farklı bir tarif önerisi, üstelik ailenizde kereviz yediremediğiniz birileri varsa
 onlar bile severek yiyebilir;

*3 adet büyük boy kereviz,
*1 adet patates,
*3 adet kuru soğan,
*2-3 çorba kaşığı tereyağ,
*4 su bardağı su,
*1 su bardağı süt,
*1/2 limon suyu,
*kekik
*tuz, karabiber..

-Kurusoğanlar yemeklik doğranır, tereyağında rengi dönüp, şeffaflaşana kadar kavrulur.
-Kereviz ve patates kabukları soyularak, rendelenir, soğanlara ilave edilir.
-Soğan, kereviz ve patatese  4 su bardağı su ve 1 su bardağı süt  konularak  ,
kırk dakika kadar , önce yüksek sonra kısık  ateşte iyice haşlanır, ocaktan alınır.
-Haşlanan sebzeler blendırla pürüzsüz bir hal alana kadar ezilir,
-Yarım limon suyu , tuz ve karabiber ilave edilir.
-Servis yaparken üzerine kekik serpilir..

Biraz kıvamlı , aroması güzel bir çorba...
Sıcacık...

ağız tadıyla....

Delikli Kek

İsmi komik , tadı da bir o kadar nefis bir kek, hafif , yumuşak, çikolatalı, az yağlı daha ne olsun...

Pek çok blog komşumda görüp hep yapıcam dedim, kısmet bu hafta sonuna oldu;

-3 yumurta,
-1 su bardağı toz şeker,
-1/2 su bardağı süt,
-1/2 su bardağı sıvı yağ,
-2 su bardağı un,
-1 paket vanilya,
-2 paket kabartma tozu,
**yumurtalar şekerle iyice çırpılır, çırpmaya devam ederken sıvı yağ ve süt ilave
edilir.En son iki paket kabartma tozu ve vanilya ilaveli elenmiş un katılarak bir iki kez
çırpılıp yağlanmış kalıba dökülür. (Ben dikdörtgen büyük borcama döktüm)

Kakaolu Sos için malzemeler;
-1 su bardağı su,
-1/2 su bardağı süt,
-4 çorba kaşığı kakao,
-1/2 su bardağı tozşeker.
**Tüm malzemeler derince bir kapta önce karıştırılıp, sonra bir beş dakika kaynatılır..
 Fırından alınan kek biraz ılınınca mesela ;kalın bir pipet olur,
en kalınından bir örgü şişi olur her tarafı sık aralıklarla delinir ve sıcak sos üzerine
kaşık kaşık dökülerek deliklerden geçecek şekilde yedirilir..

Beyaz Krema malzemeleri;
-2,5 su bardağı süt,
-1 yumurta,
-3/4 su bardağı tozşeker,
-3 kaşık un,
-80 gr beyaz çikolata.
**Yumurta çırpılırken şeker ve un ilave edilip, süt de katılarak ocağın üzerine alınır,
muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır, piştikten sonra çikolatalar içine atılır,
eritilir..
 Kakaolu sosunu çekmiş ıslak kekimizin üzeri kaplanır..
 Hele de 1 gece dolapta beklemişse  damaklara şenlik....

bu benim 300. yayın pastam olsun, çok sık tarif yazamasam da en beğendiklerimi
yazmadan edemiyorum... Üstelik facebook da bloglara yorum bırakma etkinliği varmış,
gelen giden misafirlerime  ikram olsun dedim..

ağız tadıyla...


                                                         HOŞGELMİŞ 2015
                              YENİ YILIN İLK SABAHINDAN HERKESE
                                                         GÜNAYDIN,
                      GOOD MORNİNG, GUTEN MORGEN, BONJOUR , BUONES DİAS...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...