Fırında sebze türlüsü



Yaz aylarında gözüm pek tv ye gitmese de arada gözüme çarpan takdir ettiğim şeflerin
programlarına denk gelirsem, seyretmeden geçemiyorum.
Genç, güleryüzlü  şef   Arda Türkmen de bunlardan.
 Fırında sebze türlüsü pişiriyordu tv yi açtığımda, ertesi günde bizim mahalle pazarı var,
sebzeleri meyveleri oradan satın alıyorum, dedim ben bunu pişiririm, hem hafif sıcaklarda
hem de lezzetli.
Tarif aklıma yatmazsa yapmaam, onu da belirteyim..

*2 patlıcan,(ufak boy)
*2 kabak,(ufak boy)
*2 patates,
*1 küçük kuru soğan,
*2 diş sarımsak,
*3 adet köy biberi,
*1 çorba kaşığı  domates salçası,
*2 domates,(kabukları soyup, küp küp doğranmış)
*3 kaşık zeytinyağ,
*1 bardak su,
*tuz karabiber..
üzerine;
kaşar peyniri rendesi

-Patlıcan ve kabaklar iyice yıkanıp, kabuklarıyla beraber biraz kalınca doğranır,
-Patatesler daha ince kesilir, biraz daha zor piştiği için..
-Biberler irice, soğan dörde , sarımsaklar bütün halde,domatesler
kabukları soyulup minik küpler halinde kesilerek hazırlanır.
-Doğranan tüm sebzeler, genişçe bir kabın içerisinde 1 bardak suda eritilmiş
 bir kaşık domates salçası ve zeytinyağ ile iyice harmanlanır.
-Ben büyük kare borcam kullandım, borcama boşaltılır.
-180 derecede arada 1 -2 kez karıştırılarak 1 saat kadar pişirilir,
pişmeye yakın kaşar peyniri rendesi serpilir..

Bir de güzel kokusu var...

ağız tadıyla..
teşekkürler Arda Türkmen...

pilav üstü kuru

Kuru Fasulye;
*1 su bardağı kuru fasulye,
*300 gr kadar dana kuşbaşı,
*1 kurusoğan,
*1 domates,
*1 çorba kaşığı salça,
*3-4 sivri biber,
*zeytinyağ+tereyağ..

--Fasulyeler akşamdan üzerini geçecek miktarda su ile ıslatılır..
--Ertesi gün suyundan süzülür, yıkanır ve yine tencereye alınarak üzerini geçecek
miktarda su ile yarı pişmiş haşlanır..
--Diğer tarafta ince ince yemeklik doğranan soğanlar ve kuşbaşı etler,
zeytinyağ ve tereyağ karışımında ,etler suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
--Etlere salça ilave edilir, küp küp doğranmış domatesler ve sivri biberler katılır.
--Yarı haşlanan fasülyeler yemeğe ilave edilir, fasülyelerin üzerini kapatacak kadar
sıcak su ilave edilir.
Bizde fasulye biraz sulu sevilir onun için ben suyu biraz fazla koyuyorum,
zeytinyağ ve tereyağ miktarı da yerinde olmalı ki fasülye tam lezzetinde olsun:)

Pilav tarifim hiç yokmuş onu da yazmak istedim;
İşte benim sade pilavım;
*1 su bardağı baldo pirinç,
*2 su bardağı sıcak su,(et suyu ya da tavuk suyu tercih sebebi)
*-Tereyağ
*1 çorba kaşığı kadar ayçiçekyağı,
*bir tutam toz şeker,
*tuz.

--Pirinç yirmi dakika kadar tuzlu ılık suda bekletilir.
--Tereyağ ve sıvıyağ pilav tenceresinde kızdırılır.
--Yıkanan pirinçler yağda 3-4 dakika kavrulur.
--Suyu ilave edilir, bir tutam şeker ve tuzu ilave edilir.
--Kapağını kapatıp tencerenin kapağı ısınana kadar yüksek ateşte sonra en kısık
ateşte suyunu çekene kadar pişirilir...
--Ocağın altını kapattıktan sonra en az 15 20 dakika kapağını açmadan
demlendirilir...


Eee kuru fasülye pilavsız, yanında turşusuz , hatta kuru soğansız olmaz..
Eşim sulu sever,
çocuklarım pilav üstü kuru ister,
ben her iki türlü  severim..
Hep kış yemeği olarak yapılır ama benim domates ve sivribiberin bol olduğu yaz
mevsiminde  de kuru fasülye canım istedi, yaptık yedik..
her gün ne pişireceğiz değil mi ama...

ağız tadıyla...  




Semizotu

*1 demet semizotu,
*1 adet patates,
*1 adet havuç,
*1 kuru soğan,
*2-3 diş sarımsak,
*1/2 çay bardağı pilavlık bulgur.
*2 domates,
*Zeytinyağ,
*tuz, karabiber...

--Semizotu ayıklanıp yıkanır, patates ve havuçlar küp küp doğranır..
--Zeytinyağda yemeklik doğranmış kurusoğan ve sarımsaklar kavrulur..
--Rendelenmiş iki adet domates soğanlara ilave edilir, bir iki kere karıştırılır.
--Semizotu,bulgur, patates ve havuçlar ilave edilir, tuz karabiber serpilir.
--Tencerenin kapağı kapatılıp, ocağın altı kısılır kendi suyu ile pişmeye bırakılır...

  Yazın  etsiz sebze yemekleri her zaman favorimiz olmalı...
  Semizotu hem salata hem de tencere yemeği olarak sofralarımızda baştacı olan
 bir sebze.
 Sofralarda hafif yemekler midelerimize iyi gelecek kesinlikle:))

ağız tadıyla...
 



tam da kitap okuma zamanı..Mevsimlerden YAZ




Kitap mı beni seçiyor ben mi kitabı bazen karıştırıyorum, bir kitapçıda , Tv de , radyo da
beni al diyor sanki bazı kitaplar, bu çağırışlardan  pişman olduğum yarım bıraktığım
pek kitap yok hatırladığım..

Bir ara ihmal ettiğim kitaplarıma bu yıl en azından her ay bir kitap okusam , diyerek ,yeniden
kavuştum ,şimdilik gayet düzenle devam ediyor..
Mimoza Sürgünü ,deneme türü bir kitaptı, 
Aşk Uykusu  bir solukta okuduğum bir aşk ve intikam hikayesine sahip, yaşanmış bir
olaydan aktarılmış ,beni benden alan bir roman olarak aklıma yer etti..
Kesinlikle Yonca ve Serkan'ın aşkını okuyunca
 bu nasıl bir aşk diyeceksiniz...  evlerden ırak diyorum...
Şimdi YAZ a başlıyorum..

hava sıcak mı sıcak, serin bir köşe bulup, umarım güzel bir hikayenin
 kahramanlarının arasına daha dalacağım...

yemekler pişedursun:)


Pazılı Börek



*1 demet pazı,
*2,5  adet yufka,
*3 yumurta,
*500 ml süt,
*100-150 gr beyaz peynir,
*1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri,
*tuz , karabiber,

-Bir demet pazı iyice yıkanır, ince ince kıyılır, tuzla ovulup suyu sıkılır.
-Yumurtalar çırpılır, peynir ezilir, yumurta ve peynirler 2, 5 su bardağı sütle
karıştırılır.
-Süt, yumurta ve peynir karışımına pazılar ilave edilir, tuz karabiber serpilir.
-En son yufka küçük küçük didiklenerek harcımıza ilave edilir.
-Yağlanmış büyük kare borcama boca edilir, üzerine bol kaşar peyniri rendesi
serpilerek, fırında altı üzeri kızarana kadar pişirilir..

--Belki sahur için düşünürsünüz dedim...

ağız tadıyla....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...