KARAGÜN...

      
YİNE YEMEK İÇMEK YAZACAK HALDEN ÇIKTIM, ALLAH YARDIMCILARI OLSUN
YÜZLERCE GENÇ İNSAN,   PİSİ PİSİNE ÖLDÜ,
 BU FACİA İNANILMAZ BİR ACI VERİYOR..
SEBEP OLANLAR ,
GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYANLAR,
DAHA ÇOK PARA KAZANMAK UĞRUNA
 MADENLERİNE DOLDURDUKLARI İNSANLARIN SAYISINI BİLE TUTMAYANLAR ,
UMARIM CEZASIZ KALMAZ..

AİLELERİNE SABIRLAR DİLERİM..


Beliş Poğaça


 
*1 su bardağı tereyağ ya da margarin,
*1 su bardağı sıvı yağ,
*1 su bardağı yoğurt,
*1/2 su bardağı su,
*aldığı kadar un,
*kabartma tozu
*tuz,
 
İç malzemesi;
*250 gr kadar kıyma,
*4 orta boy patates,
*1 çorba kaşığı sıvıyağ,
*karabiber, kırmızı biber, tuz,
 
Üzeri için;
*1 yumurta,
*1 kase rendelenmiş kaşar peyniri,
 
Önce iç malzemesi için patatesleri çok ufak küp şeklinde doğrayalım.
Bir kaşık sıvıyağ ile birlikte her iki malzemeyi kavuralım, tuzunu ,
karabiber ve kırmızı biberini ilave edelim, pişmeye bırakalım.
-Eritilmiş margarin , sıvıyağ, yoğurt ve suyu karıştıralım,
tuz ve kabartma tozu ilave edilmiş yeteri miktarda un ilavesiyle(4-5 bardak olabilir)
yumuşak bir hamur yoğuralım.
Hamurdan kopardığımız parçaları ,avuç içinde açıp içine,ortası açık kalacak
şekilde, kıymalı harcımızdan koyalım ,  tepsiye dizelim.
Üzerlerine 1 adet çırpılmış yumurtayı sürüp, kaşar peyniri rendesi serpelim ve
fırına verelim.
 
Börek tadında yumuşacık poğaçalarımız yemeye hazır...
 
ağız tadıyla...


Islak Kurabiye (teyzemin usulü ile)



*125 gr tereyağ ya da margarin,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*1çay bardağı toz şeker,
*1 adet yumurta,
*25 gr.lık bir paket kakao,
*kabartma tozu,
*vanilya,
*aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)
*üzeri için bir kase hindistancevizi
 
*1 su bardağı soğuk suyun içinde
*1 su bardağı tozşeker eritilir,
 
 
-Önce sıvı malzemeler karıştırılıp, sonra kuru malzemeler eklenerek yumuşak,
ele yapışmayan bir hamur yapılır.
Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ,tepsiye dizilir.
-Fırın tepsisine yerleştirilen kurabiyeler 175 derecede 25-30 dakika pişirilir.
-Fırından alınca sıcak sıcak soğuk şekerli suya batırılıp , Hindistan cevizine bulanır,
servis tabağına dizilir..
 
--Bende daha önceden olan ıslak kurabiye tarifinde şerbet kaynatılarak hazırlanıyordu,
bu kurabiyenin özelliği şekerli suyla ıslatmak, inanılmaz derece de tadına fark katıyor.
Yerken kurabiye değil kakaolu kek  ya da bisküvili bir tatlı yiyormuşsunuz gibi.
 
ne demişler küçük dokunuşlar ama büyük farklar..
 
Ben tatlı bir nokta koydum haftaya, güzel bir hafta sonu dilerim..
 
ağız tadıyla....

Çiriş Otu




*1 kilo çiriş,
*1 kuru soğan,
*1 kaşık domates salçası,
*1 kesme şeker,
*2 çorba kaşığı pilavlık bulgur,
*tuz..

--Pazarda görüp merak ettiğim çirişleri, bu sefer pazarcı son artık abla, deyince dayanamayıp aldım,
Mart ve nisan  aylarında bulunuyormuş zambakgillerden olan bu bitki..
Nasıl pişiriyorsunuz? diye benden önce aynı tezgahta alışveriş yapan hanıma sorduğumda,
'' ben ıspanak gibi pişiriyorum ''dedi, bulgurla beraber..

-Bende tadını tam alabilmek için herhangi bir ilave yapmadan
klasik usul, soğanı küp doğrayıp iyice kavurdum, salçasını şekerini ilave ettim.
Ayıklayıp  doğradığım çirişleri iyice yıkayıp (suda da bekleterek)
soğanlara kattım, tuzunu ve karabiberini  bulgurlarla birlikte ilave ederek pişirmeye
bıraktım.
Doğrusu yedikten sonra , daha önceden almadığıma pişman oldum:)
Bir de belirteyim  yemeklerimizin olmazsa olmazlarından karabiber
 koymasanızda olur kendinden acımsı bir tadı var, 
çok beğenerek yedik,  değişik otları denemekte fayda varmış.

Bugün Hıdırellez baksanıza  ilk bereket yağmurdan , ne de güzel yağıyor..

ağız tadıyla...

Kuru Yufka Böreği



Soğukpınar'dan sevgili hala kızlarımın yapıp gönderdiği kuru yufkalar,
canım annem tarafından araları bol kıymalı ya da otlu ya da peynirli
iç malzemeyle döşenerek; ocağın üzerinde alt üst  pişirilerek,kızartılır,



bize de afiyetle  yemek düşer,
bugünkü gibi miskin bir pazar sabahı ise , yanında da demi yerinde güzel bir çay,...

 ağız tadıyla...
yağmurlu İstanbul'dan , güzel bir pazar dilerim...

Tuzlu Kahvaltı keki





*125 gr  Ülker İçim Süzme peynir.
*1 su bardağı süt
*2 yumurta,
*1/2 su bardağı sıvı yağ,
*2 su bardağı un,
*2 çay kaşığı kabartma tozu,
*tuz,
*çeyrek kangal sucuk,
*2 çarliston biber,
*2 kırmızı tatlı biber,
*yarım demet kadar dereotu..

-Biberler ve sucuklar ufak ufak doğranır, dereotu incecik kıyılır.
-İki yumurta, Ülker İçim süzme peynir ve süt yarım bardak sıvı yağ ilavesiyle,
iyice çırpılır.
-Kabartma tozu ve tuz ilave edilmiş iki su bardağı un ilave edilir.
-Peynir , biber , sucuk ve dereotu ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurulur,
üzeri streçlenip buzdolabına kaldırılır ve iki saat kadar dinlendirilir.
-180 derece fırında altı üstü pembeleşene kadar pişirilir.

çay demlenir, ince belli bardaklara doldurulur,
fırından çıkan , mis gibi sıcak kek dilimlenir,
afiyetle yenir..

güzel sürprizlerle dolu bir gün dilerim..

ağız tadıyla....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...