Yeşil Domates Yemeği

Bu tarif geçtiğimiz Mart ayında kaybettiğim sevgili anneannemin.
Domateslerin o en kırmızı zamanları geçtiğinde, kırçıllı yeşil sert domateslerle
 onun deyimiyle ''turşu zamanında'' pişirdiği bu yemek tam bir sonbahar yemeği.

Tarif anneannemden , 
pişirmek annemin elinden,
bu seferlik yemek:) ve tarifi sizlerle paylaşmak benim elimden.


*1 kilo kırçıllı yeşil domates
*1 tane kırmızı domates,
*2 kuru soğan,
*3-4 yeşil sivri biber,
*4-5 diş sarımsak,
*3 çorba kaşığı pirinç,
*bir tutam maydanoz,
*2 kesme şeker,
*tuz
*zeytinyağ..

--Soğanlar yarımay şeklinde ince ince doğranır, sarımsaklar bütün bırakılır.
--Zeytinyağda soğanlar  ,biberler kavrulur.
--Sarmısaklar ilave edilir.
--İri kesilmiş domatesler katılır, şöyle bir karıştırılır.
--Pirinçler, kesme şeker, tuz ilave edilir.
--Çok çok az su ilavesiyle kısık ateşte pişmeye bırakılır.
--Pişmeye yakın kıyılmış maydanozlar ilave edilir...

                                                                  Afiyet olsun..

İstanbul'da günlük güneşlik bir gün bugün,
ben annemin arkadaş gününe katılacağım,
aşure pişirmedim ben bu sene anneciğimle teyzem pişirmiş ,
aynı zamanda aşureden de  yemeye gidiyorum efendim..

Güzel bir çarşamba günü olsun...

Nar Peltesi




*3 adet iri nar,
*1 su bardağı toz şeker,
*4 bardak su,
*3 çorba kaşığı patates nişastası(daha kıvamlı isterseniz 4 kaşık kullanılabilir)

Kocaman 3 tane nar buzdolabında bekler dururdu,
 yenmesi zor bir meyve o yüzden bende tatlı olarak
değerlendirmeye karar verdim.

-Önce meyve sıkacağı ile güzelce suyunu çıkardım. 2 su bardağı nar suyum oldu.
-5 bardak suyu bir bardak tozşekerle kaynamaya bıraktım,
-Nar suyunun içine 3 çorba kaşığı patates nişastası(ararot) karıştırıp erittim.
-Kaynamaya yüz tutmuş şekerli suya ilave ederek, kısık ateşte karıştıra karıştıra
 koyulaşana kadar pişirdim.

Bu kadar...
tatlı tatlı ,kırmızı kırmızı ,şahane tatlılar oldu.
Resimde tam belli olmadı ama rengi mükemmeldi.

güzel  bir gün ve akşam dilerim hepimize....
Afiyet olsun..

Karnıbaharlı Omlet


Bir karnabahar tarifi daha, sevmeyenlere illaki sevdireceğim bu gidişle..

Küçük bir karnabaharı  yıkayıp ,parçalara ayırın ve kısa bir süre haşlayın.
Karnabaharın çok çabuk haşlanacağını hatırlatayım.
Sonra yapışmaz bir tavada ,arzuya göre tereyağ ve zeytinyağ karışımını kızdırıp ,
ufak parçalara bölünmüş karnıbaharları, şöyle bir karıştırın.
Sofrayı paylaşacak kişilerin sayısına göre , ben 4 yumurta kullandım, yumurtaları
bir kasede çırparak, tuzunu karabiberini, kırmızı biberini serpin.
Pişmekte olan karnabaharların üzerine dökün,
ters yüz ederek, alt üst rengi kızarana kadar pişirin..

*Karnıbahar,
*4 yumurta,
*tereyağ, zeytinyağ
*tuz ,karabiber.
hem karnabaharı tüketirken nazlananlara güzel bir çeşit daha hem de besleyici bir öğün..
çok da kolay.
daha ne olsun..
  afiyet olsun...

Fırında Soslu Karnıbahar


 
Artık tezgahlarda her mevsim, her sebze meyve bulunmasına rağmen ,
yazın o güzelim rengarenk sebzeleriyle vedalaştım ben. Kolay kolay elim gitmez yaz sebzelerini pişirmeye...
Çünkü mevsimindeki tat ve kokuyu, piştiğindeki lezzeti mevsimi dışında bulamam,
aynı tadı alamam.
Onun için;

Kış sebzelerinin açılışı karnıbaharla olsun dedim,
size kolay mı kolay ,leziz mi leziz bir karnıbahar pişirdim;

*1 ufak karnabahar,
*1 yumurta
*1 bardak yoğurt,
*1 yemek kaşığı un,
*1 çorba kaşığı tereyağ,
*üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri,
*tuz karabiber,

-yumurta, yoğurt, un iyice çırpılır.
-Ufak parçalara ayrılarak haşlanan karnıbaharlar küçük bir tepsiye yayılır.
-üzerine harcımız dökülür, bir kaşık tereyağ ilave edilerek, fırına konur.
-üzeri pembeleşmeye yakın kaşar rendelenir..

GÜNÜNÜZ GÜZEL GEÇSİN,
HAFTA SONUNU MUTLULUKLA ,SAĞLIKLA,AFİYETLE GELSİN...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...