sebzeli biftek

*1 kg biftek,
*1 adet havuç,
*2-3 domates,
*1 tatlı kırmızı biber,
*2-3 adet yeşil köy biberi,
*2 adet kuru soğan,
*2-3 diş sarımsak,
*tane karabiber, tuz
*zeytinyağ,

Bulgur pilavının yanına gider diye düşünüp ondan sonraki tarif olarak,
 bu pratik ve kendime has et yemeğini uygun buldum..Kendime has derken bazen adını
koymadan, eldeki malzemelerle doğaçlama yemekler pişiririm tabii ki ;
'' ben deee' diyen pek çok insan gibi.. Özellikle etle sebzenin birlikte kullanılması
özellikle yazın bir sürü yemek çeşidi yapmamıza olanak sunuyor...Kulakları çınlasın
bazı etle arası hiç olmayan blog komşularımız da yok değil onlara da sevgiler kocaman:))

---Tavayı iyice ısıtıp az biraz zeytinyağ gezdirelim, tava kızsın.
---Etlerin her iki yüzünü tava da 3 er dakika kadar kızartıp mühürleyelim.
  (bu kelimeyi bu şekilde kullanmayı seviyorum)
--Hafif rengi dönen etleri başka bir kaba alalım.
--Yarımay biçiminde doğranmış soğanları , sarımsaklarla beraber aynı tavada kavuralım.
--Küçük doğranmış havuçlar, biberler ve en son domatesleri ilave edelim.
--Kısa bir süre hepsini harmanlayarak kavuralım ve etleri ilave edelim.
--Tuz ve tane karabiberleri de katıp, tencerenin kapağını kapayalım,
 kendi suyuyla kısık ateşte  etler iyice yumuşayana kadar pişirelim...
*****
İhmal ettiğim bloğuma bu hafta umarım daha çok zaman ayırıp ,sizleri daha çok dolaşırım.
Instagram denen muhitte de buradaki blog komşularımı yakalayınca takibe geçiyorum,
orası da farklı bir alem, daha zahmetsiz ,daha şipşak...

Bu şaşırtıcı sıcak İstanbul  akşamının ,
hepimize güzel bir hafta  getirmesini diliyorum.
çalışanlara hayırlı bol kazançlar ,
güzel performanslar, 
öğrencilere ki iki tane de bende mevcut ,zihin açıklığı diliyorum.

                             ..........******..........

Arpa Şehriyeli Bulgur Pilavı



Bulgur ve şehriye uyumunun tadını ben yeni keşfettim galiba.
Kavrulmuş tel şehriye karıştırılmış bulguru ilk markette paketlenmiş, sonra pazarlarda
satılırken görünce güzel fikir demiştim. Ama ilk kez bu yaz arpa şehriyeyle denedim.
 Denedikten sonra bizim mutfakta sık pişen bir pilav çeşidi oldu.
Bulguru oldum olası çook severim.
Salatatasını, köftelerde ki halini, pilavda çeşitlenmesini..
Her öğün yiyebilirim.
Üstelik sağlıklı olduğu  uzmanlarca da sık sık gündeme getiriliyor.


*2 su bardağı  bulgur,
*2 kahve fincanı arpa şehriye
*1 yeşil köy biberi,
*1 domates,
*zeytinyağ,
*tuz,karabiber..

-Yemeklerde genel tercihimiz olan zeytinyağda ,arpa şehriyeler minik doğranmış biberle
 beraber kavrulur.
-Kabukları soyulup ufak doğranmış domatesler ilave edilir.Karıştırılır.
-Bulgurda kavrulan arpa şehriyelere ilave edilip ,tuz karabiber ve bulgur ölçüsünden
iki kat fazla sıcak su ,varsa et suyu ya da tavuk suyu konularak önce harlı ateşte,
sonra kısık ateşte pişirilir..
(Bulgur pilava göre daha çok su kaldırır hele ki arpa şehriyeliyse)

Güzel bir Eylül haftası dilerim...
unutmayın  romantik hüzünlü Eylül'de bitiyor...

                                                                 AFİYET OLSUN..                                           

Yoğurtlu Şeftalili Tatlı



*1 bardak süzme yoğurt,
*150 gr sade bisküvi,
*1/2 bardak dövülmüş fındık,
*1 paket jöle,
*şeftali(büyüklüğüne göre 3-4 adet)

--Jöle iki su bardağı sıcak su ile eritildikten sonra ,bir bardak  soğuk su ilave edilir.
--Islatılmış cam bir tepsiye jöleden 1 bardak konularak, içine soyulup dilimlenmiş
şeftaliler yerleştirilir. Buzdolabına konularak donması beklenir.
--Bir bardak yoğurt , jölenin 3 de 1 i ile iyice karıştırılır. Buzdolabında donmuş olan
 şeftalili jölenin üzerine yayılarak tekrar buzdolabına kaldırılır.
--Son kalan jölede dövülmüş bisküvi ve fındıklarla karıştırılır, çok katı ise bir iki kaşık
 su ilave edilir, yoğurtlu jölenin üzerine yayılır.
--Buzdolabında dondurulan tatlımızın tepsisini, ılık su bulunan başka bir kapta ,
kısa bir süre bekletirsek kolayca servis tabağına ters çevirip,
servise sunabiliriz..

**** hafiften serinlemeye başlayan  hüzünlü, sarı, ıslak Eylül günlerinde 
       sıcacık yaz aylarını hemen unutmayın demek için güzel bir tatlı...

                                                           afiyet olsun....

Patatesli Biberli Poğaça


*1 yumurta,
*3-4çorba kaşığı yumuşak tereyağ,
*1 bardak su,
*aldığı kadar un,
*tuz.

-kabartma tozu ya da maya kullanmadan yapabileceğiniz  çok güzel bir poğaça.
-yoğurma kabında yumurta ve tereyağ karıştırılmaya başlanır.
-un ile birlikte su ilavesiyle  yavaş yavaş harmanlanır.
-orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar una su ilave ederek iyice yoğurulur.
-güzel bir hamur oluyor.

İÇ MALZMELER;
-2 haşlanmış patates,
-2 yeşil köy biberi,
-2 tatlı kırmızı biber,
-tuz, karabiber,
-3-4 çorba kaşığı, kuru soğanla kavrulmuş kıyma.

*haşlanmış patatesler iyice ezilir.
*biberler çok minik doğranır, patateslere katılır.
*sıvıyağda , minik doğradığınız soğanlarla kıymayı kavurun. Soğanlar iyice saydamlaşana,
kıyma suyunu salıp çekene kadar işleme devam edin. Tuz , karabiber ilave edin.
Ocaktan alın. Bu içi fazla yapıp başka tariflerde  rahatlıkla kullanabilirsiniz.
*Kıymalı iç ılındıktan sonra 3-4 çorba kaşığı patateslere ilave edelim.
*İçimizde yoğunluk patateslerde olmalı.

--bir süre dinlendirdiğimiz hamurdan küçük parçalar kopartıp elimizde açıp ,
içini, harcımızla dolu dolu doldurup -D- şeklinde kapatıp, bir su bardağının yardımıyla,
kenarlarını düzgünleştirelim.
**üzerine yumurta sarısı sürelim...


---Sabah çayla birlikte iyi gider diye düşünüp, erkenden poğaça hazırladım,
sevgili Blog Komşularıma. Her nekadar  çoğunluk Face ya da Instagram da  dolaşıyor
olsa da , hatta bende arada oradaki arkadaşları dolaşsam da,
ilk göz ağrısı gibi , önceliğim kesinlikle burası galiba.

sevgiler herkese..
güzel bir hafta sonu dilerim..


Muzlu Kek


-3 yumurta,
-1,5 su bardağı toz şeker,
-1 su bardağı sulu yoğurt,
-1/2 su bardağı zeytinyağ,
-1 adet muz,
-2 su bardağı un,
- 2 çorba kaşığı kakao,
-1 paket vanilya,
-1 paket kabartma tozu
                    -------*****--------
İstanbul a döndük yine çay saatleri başladı. Bu aralar ,
biraz da çocuklardan dolayı keklere ağırlık veriyorum, sık yaptıklarım var
 bir de arada denediklerim. (Domatesli Kek gibi)
Mesela bu da ,buzdolabında kalan ,hafif karardığı için yenilmeden
bekleyen muzun değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir deneme keki olup,
 çok beğenildiği için sizlerin huzuruna geldi...
                  -------*****----------
**Yumurta ve şekerler iyice çırpılır,
**çırpmaya devam ederken yoğurt ve zeytinyağ ilave edilir. Muz iyice ezilerek
püre haline getirilir ve çırpma kabındaki malzemelere katılır.
**kuru malzemeler, un, kakao, kabartma tozu, vanilya elenir.
**sulu karışımla unlu karışım birleştirilir, tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır.
**yağlanmış cam bir tepsiye(ben kare borcam kullandım) dökülür.
**önceden ısıtılmış fırında 180 d. de pişirilir..

****** tüm malzemeler oda ısısında olacak...
güzel bir hafta olsun..

                                                                  AFİYET OLSUN...

Domatesli Kek


 
 Annemin eski bir tarif defteri geçmişti yazın elime. Onu karıştırırken
''domatesli Kek'' tarifi gözüme çarptı. Nasıl olur bilemedim ama hep denemek istedim.
Şimdi domatesin en bol olduğu mevsim, bu yaz Bozcaada'da domatesin reçelini tadıp,
 tatlıya çok yakıştığını test edince, keki deneme fikrim kesinleşti.
Dün pişirdim, eşim evde yokken ve çayın yanına ona ikram ettim;
-bil bakalım bu kek neli??
bir çatalla kocaman bir kek parçasını ağzına attı, yedi,gülümsedi;
-şeftali li mi desem???
renginden dolayı sanki domates diycem ama ne alaka dersin,hıımm.

işte yazın en çok tükettiğimiz, tüm tezgahlarda en bol ve en ucuz ,en kırmızı,
sağlığımıza pek çok yararı olan hatta baş derdim tansiyona bile iyi geldiğini yeni duyduğum,
DOMATES VE KEKİ;

malzemeler;
*3 yumurta
*3 orta boy domates
*2 su bardağı toz şeker,
*1 su bardağı zeytinyağ,
*1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık,
*3 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu,
*1 paket vanilya,
*1 çimdik tarçın,
*1 avuç kadar kuru üzüm.

-domates kabukları soyulup, blendırdan geçirilerek püre haline getirilir.
-oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle iyice çırpılır.
-sonra domates püresi, sıvıyağ ilave edilip karıştırılır.
-elenmiş un, kabartma tozu,vanilya,tarçın ve fındık ilave edilip önce tahta kaşıkla,
sonra hepsinin iyice karışması için mikserle kısa bir süre çırpılır.
-yağlanmış cam tepsiye(kare borcamda pişirdim) dökülerek, üzerine kuru üzümler serpilir.
-180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirilir..


                                                                     afiyet olsun...

Pizza



pazartesinin ''P'' si pizza ;
sevmeyen azdır diye düşünüyorum, buyrun tarifime;
MALZEMELER;
-1 yumurta,
-1,5 bardak ılık süt,
-1 paket kuru maya
-iki çorba kaşığı oda ısında tereyağ,
-5 su bardağı un,
-1 tatlı kaşığı tuz,
-1 tatlı kaşığı şeker,

sos;
-10 adet sosis.
-1 irice domates,
-1 çorba kaşığı tatlı biber salçası,
-1 kahve fincanı zeytinyağ,
-bir tutam kekik,
-1 diş sarımsak
-tuz, kara biber

 -bir kase dolusu kaşar peyniri rendesi..

**yoğurma kabına unu kayup ortasını havuz gibi açalım.
**önce yumurta ve tereyağını , üzerine ılık sütü ,kuru mayayı, tuz ve şekeri ilave edelim.
**elimizle önce sıvı malzemeleri yavaş karıştırarak ,unla azar azar harmanlayıp,
    hamur haline getirelim.
**iyice yoğuralım, hamur özleşince üzerini kapatıp, mayalanmaya bırakalım.
**yaklaşık 1 saat kadar bekleyen ve kabaran hamuru, zeytinyağla yağladığımız tepsimize
    alalım ve elimizle açarak tepsiye yayalım. Bir süre daha bu şekilde beklerken biz sosumuzu
    hazırlayalım.
**sos için domatesi ve sarımsağı rendeleyip, bir kaşık biber salçası ve çok az bir miktar
    su ile açalım. Zeytinyağ,tuz ,karabiber,kekik ve haşlayıp ufak ufak doğradığımız
    sosisleri ilave edelim.
**Hamurun üzerine sosumuzu yayalım ve bol kaşar peyniri rendesiyle leziz hale getirelim.

                                                 AFİYET OLSUN...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...