Ispanaklı Tart

İÇİNDE NE VAR??
*1 yumurta,
*200 gr margarin,(TEREYAĞ DA OLABİLİR)
*1 çorba kaşığı yoğurt,
*1 çay kaşığı tuz,
*1 çay kaşığı kabartma tozu,
*aldığı kadar un..

ÜZERİNDE ??
*1 kilo ıspanak,
*2 kuru soğan,
*kibrit kutusu kabar peyaz peynir,
*2 yumurta,
*tuz, karabiber..

-soğanlar ufak doğranıp sararıncaya kadar kavrulur.
-yıkanıp, ince ince doğranan, birer tatlı kaşığı tuz ve şekerle oğularak sıkılıp suyu süzülen
ıspanaklar kavrulan soğanlara katılır, yüksek ateşte kısa süreli kavrulur.
-Ocaktan alınıp, soğutulur.
-içine 2 yumurta kırılır, beyaz peynir ufalanır, tuz karabiber serpilir.


-tüm malzemeleri yoğurarak hazırlayacağımız hamuru 15-20 dakika buzdolabında bekletelim.
-tart kalıbına hamurumuzu, kenarlarını biraz yükselterek yayalım.
-üzerine hazırladığımız ıspanaklı içi koyalım, 1-2 kaşık zeytinyağ gezdirelim.
-180 derece fırında pişirelim, ılık olarak servis edelim...

Bu tarifi kabak ile de deneyebilirsiniz.
benim kış aylarında ıspanakla aram iyi olduğundan , onu tercih ettim.
Çok yakıştı çayın yanına tabii ki...

SALÇALI BİFTEK



Katkıda bulunanlar;
*4 parça biftek,
*1 adet havuç,
*1 adet kereviz,
*1 adet patates,
*1 adet kurusoğan,
*3 diş sarımsak
*1 çorba kaşığı domates salçası,
*yarım çay bardağı kadar zeytinyağ.
*tuz, tane karabiber...

nasıl pişiricezz...
-biftekleri  zeytinyağla harmanlayıp , bir süre bekletiyorum.
-yağsız bir tavada her iki yüzlerini yaklaşık 3 er dakika kızartıyor ve pişeceği kaba alıyorum.
-aynı tavaya bir miktar zeytinyağ ilave ederek, küçük doğranmış, soğan, sarımsak, patates, havuç, kerevizi de kavuruyorum.
-salçasını ilave edip,bir iki karıştırarak etlerin üzerine yayıyorum.
-3 bardak kadar sıcak su ,tuz karabiber ilave edip, etler yumuşayana kadar pişiriyorum.

yanına arzuya göre patates kızartması, makarna ya da pilav,

belki de sadece bir kase yoğurt ....

herkese güzel bir cumartesi-pazar  diliyorum,
beni sorarsanız ,haftasonundan önce eşimle sinema keyfi yapmaya gidiyorum,
beğenirsem kesin anlatırım...

Sevgiler....

Kırmızı Biberli Kurabiye




*125 gr tereyağ,
*1/2 çay bardağı zeytinyağ,
*1 yumurta( sarısı hamura, akı üzerine)
*2 çorba kaşığı yoğurt,
*1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir,
*1 çorba kaşığı sirke,
*1/2 çay kaşığı tuz,
*1 ,5 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
*3 su bardağı un
*susam ,çörekotu(üzeri için)

-Oda sıcaklığında, tereyağ, zeytinyağ, yumurtanın sarısı, yoğurt, peynir, sirke ,tuz ve kırmızı
pul biber karıştıralarak un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurulur.
-Cevizden biraz büyük parçalar koparılıp ,yumurta akına ve susam çörekotu karışımına batırılır.
-180 derece ısıdaki fırında 30 dakika pişirilir.

 Çok güzel ,hafif yakan bir tuzlu kurabiye...

Her ne kadar takvim yaprakları soğuk şubat ayını gösterse de,
dışarda kuşlar cıvıldamaya, baharlar açmaya başladı  ..💐
üstelik bugün ilk cemre de havaya☀ düştü,

amaaan önümüz bahar bahçe işte ,
GELSİN ÇAYLAR...
☀GÜNAYDIN ...

FIRIN MANTAR


mantarların sap kısımlarını çıkarın,
içlerine birer çay kaşığı kadar tereyağ koyun,
üzerlerine kaşar peyniri(eski kaşar peyniri harika olur) rendesi serpin,
sıcak fırında peynirler pembeleşip eriyene kadar pişirin
lokum tadında, tek tek bile gider,🍴
ya da yemeklerinizin yanına gayet güzel eşlik eder...   

afiyet olsun...

Hamsili Pilav

 

Artvin'de kaldığımız yıllarda , annemin Karadenizli komşusu Emine hanımdan(kulakları çınlasın) öğrenip bizi alıştırdığı muhteşem lezzet.
Sağolsun bizi kırmaz arada yapar çağırır ,çoluk çombalak toplanır gideriz ,
afiyetle mideye indiririz hamsili pilavı,
 yanına  bir de bol yeşil salata, limonlu, zeytinyağlı.
MALZEMELER;
*2 kilo hamsi,
*2 su bardağı pirinç,
*2-3 kuru soğan,
*1 orta boy havuç,
*1 çorba kaşığı fıstık,
*1 çorba kaşığı kuş üzümü,
*yarım  su bardağı zeytinyağ.
*1 tatlı kaşığı nane,
*1 tatlı kaşığı yenibahar,
*1 tatlı kaşığı şeker.
* tuz,
*karabiber..

-Hamsiler yıkanıp, kılçıkları  ayıklanır,
-Zeytinyağ bir pilav tenceresine konulur, ufak doğranmış kurusoğanlara,
fıstıklar ilave edilerek kavrulur.
-Minik doğranmış havuçlar ilave edilir.
-Yıkanıp süzülen pirinçler ,şeker, nane, yenibahar, tuz, karabiber ,kuşüzümü 4 su bardağı sıcak su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Balıkla da pişeceği için biraz diri kalması için suyunu çekince ocaktan alınır.
-İçine bir çorba kasesi kadar doğranmış hamsi katılarak, harmanlanır.
-Fırın tepsisinin altına balıklar ters olarak dizilir,
-Üzerine pilav boşaltılır,
-En üste yine sık bir şekilde balıklar dizilir.
-fırına verilip, mis gibi kokup
iştahları kabartana kadar pişirilir.

sonrası helva tabii ki, AŞK  olsun....

Çikolata Sos

hazırını her an evde bulmak mümkün olmayabilir,
belki bir tatlı yaptınız ,
belki bir kek ya da kurabiye,
şöyle ,tadına tat katılsın derseniz, hazır sosu aratmayan, onun kadar kolay bir tarif;

*2 ,5 bardak süt,
*2 yumurta sarısı,
*1 su bardağı toz şeker,
*1 çorba kaşığı buğday ya da patates nişastası,
*3 çorba kaşığı kakao,
*1 paket vanilya.
-yumurta sarıları, nişasta, tozşeker, kakao karıştırlır,
-yavaş yavaş ilave edilen  2,5 bardak sütle, orta ateşte kaynayana kadar pişirilir.
-göz göz olunca vanilya ilave edilip  karıştırılır, ocağın altı kapatılır.

Kullanıma hazır;

sevdiceklerinizle beraber,
 mutlu mesut ,
ağzınız tatlı bir hafta sonu olsun ,

Milföy Poğaça


epey zamandır sayfalarda dolaşan bir komşu tarifi (Gülay Mutfakta) ..


*250 gr oda ısısında tereyağ,
*1 su bardağı süt,
*3,5 su bardağı un,
*1 çay kaşığı tuz,
İÇ MALZEME;
*Peynir,
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN;
*1 yumurta sarısı(akını peynire katabilirsiniz.)

-oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ,tuzu karıştırıp, unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayıp,dolapta bir gece bekletin.
-Pişireceğiniz zaman, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp,avucunuzda açın ,iç malzemesini
koyup, yuvarlayarak kapatın.
-Yumurta sarısını üzerlerine sürüp, çörekotu dökün.
-Üzeri kızarana kadar 200 derece ısıdaki fırında yaklaşık yarım saat pişirin.

blogumda olmazsa olmaz , neden derseniz çok beğeniyorum bu poğaçayı.

kabartma tozu, karbonat ya da maya kullanılmıyor,

Komşuda margarin kullanılmış ama ben tereyağ tercih ettim,nefaset sanki ikiye katladı..
Birde çok yumuşak bir hamur oldu demiş ama benim hamur o kadar da cıvık olmadı,
zaten dolaba girince de iyice tutttu kendini.
Velhasıl, çayı demlemeden az önce pişirirseniz,
çıtır çıtır minik poğaçalar tadınıza tad katacaktır efendim.

 
 


(Çay içilecek mekanlardan en güzellerinden biri İstanbul Yakacık, çayı da manzarası da harika)

                                                AFİYETLER OLSUN...

Portakal Şuruplu Kek

 
Bir süredir  sizleri dolaşamıyorum, bloga ilgi ve alaka gösteremiyorum
önce anneannemin geçirdiği, ardından kayınvalidemin yaşadığı  kalp krizleri,
bizi ardı ardına çok korkuttu, ama sağolsun doktorlar  taktıkları stentlerle onları yeniden hayata bağladılar, bizlere sağ salim teslim ettiler.
Sağlık çalışanlarına ,yaptıkları işe bir kez daha hayranlık ve minnet duydum.  Büyüklerimiz değerli bizim için, hepsine sağlık diliyorum...
Kalplerimize de iyi bakalım,
kontrol ettirelim ihmal etmeyelim sakın...
 
Evde hasta olunca kolum kanadım kırılıyor benim,
kendim hastalanmış gibi bir ruh hali içerisine giriyorum..
bir de tembellik peşinde koşuyordum ,gördüm mü bak!!
 neyse neyse, şimdi onlar iyi, ben iyi:) bu portakallı keki  anneanneme pişirip götürmüştüm, hasta  diye geleni gideni eksik olmuyor
bu aralar....
 
 
 


*3 yumurta,
*7 çorba kaşığı toz şeker,(1 su bardağı)
*7 çorba kaşığı un,
*2 çorba kaşığı yoğurt,
*1 portakal suyu ve kabuğunun rendesi,
*1 paket kabartma tozu,

ŞURUP MALZEMESİ;
*2 portakal suyu,
*1 portakal kabuğu rendesi,
*5 çorba kaşığı toz şeker.
        (portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve şeker bir-iki taşım kaynatılarak hazırlanır)

-Öncelikle oda sıcaklığındaki(kek için olmazsa olmaz) yumurtalar ile toz şeker mikserle,
koyu yoğurt kıvamına gelene kadar çırpılır.
-İçine yoğurt, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi katılır, kabartma tozu ilave edilmiş
un elenir, biraz daha karıştırılır.
-Önceden yağlanmış kalıbımıza boşaltılarak 180 derece ısıda yarım saat kadar pişirilir.
-Soğuyunca ,portakal şurubumuzu hazırlayıp kekin üzerine gezdirerek dökelim.

Bilmem portakalın kokusu burnunuza geldi mi???

                                         

Haftanız güzel , sağlıklı, aşkla dolu geçsin:))
                                                  

Ispanak Aşı

 

Hep aynı usul pişirmekten sıkıldıysanız, farklı tatlarla buluşmuş bir ıspanak yemeği tarifi;
Bende ilk kez denedim ,güzel oldu;

*1 kg ıspanak,
*1 soğan,
*1 su bardağı haşlanmış nohut,
*1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
*4-5 diş sarımsak,
*1 domates,
*1 çorba kaşığı salça,
*tuz, karabiber,
*1 çay kaşığı toz şeker,
*1 tatlı kaşığı nane,
*bir çay bardağı zeytinyağ

-Zeytinyağda ince doğranmış soğan ve sarımsaklar kavrulur.
-Küçük doğranmış domates ve salça ilave edilir.
-Yıkanıp(işin en zoru ıspanakları yıkamak galiba) ayıklanmış ıspanakların yaprak kısımları daha sonra börek yada kavurması yapılmak üzere ayrılır,
kalan kısımlar doğranarak tencereye kavrulmakta olan soğanlara katılır.
-Biraz piştikten sonra daha önceden ıslatılıp haşlanarak hazırlanmış nohut, mercimek,
ve nane, karabiber, şeker, tuz katılır.
-Çok az su ilavesiyle pişmeye bırakılır.

Ekşilik ıspanağa yakışır,isterseniz yanında limonla servis yapabilirsiniz.

Bilinesi basit NoTlar: Nohut akşamdan ılık tuzlu suda bekletilir, sabah süzülür yıkanır  ve üzerini çok geçmeyen su ile haşlanır.
       Mercimeği  haşlamadan önce ,1-2 saat kadar ıslatmanız yeterlidir.
Haşlamayıda 1-2 taşım,sadece siyah suyu gidesiye kadar yaparsanız mercimekler dağılmadan pişer.


                                                  AFİYET OLSUN....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...