yeşil Salata






*2 adet salatalık,
*3 haşlanmış patates,
*1/2 demet dereotu,
*3 çorba kaşığı süzme yoğurt,
*1 çorba kaşığı mayonez,
*2 çay kaşığı hardal,
*2diş sarımsak,
*1/2 limon suyu,
*tuz

ekşisi ,tuzunun ayarı sizin ağız tadınıza bağlı, malzemelerin oranlarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz...Salatalıkları çok iyi yıkayıp ,kurulayıp kabuklarıyla rendelerseniz daha da yeşil bir salataya sahip olursunuz..Bu salata yazın çok daha leziz ve renkli olur..

Bu aralar şu aşağıdaki ruh halindeyim,havadan mıdır nedir...
onun için salatayla geçiştirdim.


yemek, pasta , börek mi istiyoruuuuz...
ayy hiiç halim yok.
sonraaaaa!


Fırında Mantarlı Biftek


*5 parça biftek,
*350 gr mantar,
*4 orta boy domates,
*1 su bardağı kadar rende kaşar peyniri,
*zeytinyağ,
*yarım limon suyu

-Mantarları yıkayıp ,ince dilimleyelim , yarım limon sıkılmış su ile yumuşayana
 kadar haşlayalım,süzgece alıp suyunu süzelim.
-Bifteklerin  (ben 3-4 saat zeytinyağında dinlendiriyorum.)  her iki tarafını yağsız tavada  kızartalım.
-Zeytinyağla yağladığımız fırın kabına domatesleri  yuvarlak dilimler halinde keserek dizelim.
-Üzerine bifteklerimizi sıralayalım,
-Mantarları da bifteklerin  üzerine yayalım.
-En son kaşar peynirini serpelim, folyoyla kapatıp 200 derece de 30 dakika kadar pişirelim.

Akşam yemeğim tamamdır.

İstanbul'da kapalı ama bahar sıcaklığında  geçen bir günün sonunda, uzamaya başlayan günleri yaşadıkça sevinerek;
size kocaman sevgiler gönderiyor, herkese güzel bir hafta diliyorum.

                                                          

Dalankıta



*2 su bardağı un,
*1,5 su bardağı su,
*1 yumurta,
*1 tutam tuz,
*üzerine bol pudra şekeri...
*kızartmak için sıvı yağ,

-Tüm malzemeleri mikserle çırparak hazırlayacağımız akışkan hamuru kaşık kaşık kızdırılmış yağa dökerek pişireceğimiz kızarmış hamurları ister sade ister  üzerine pudra şekeri  serperek hemen pazar kahvaltısına ilave edebiliriz.
Bizim tercihimiz pudra şekerli, belirtiyim ...

Haftsonu kahvaltısı için pratik bir çeşit olabilir belki ..
(Datça yöresi kahvaltılık/Sofra Yöresel yemekler)

Güzel bir cumartesi pazar olsun..

 sağlıklı geçsin, mutluluk dolsun....

Muhallebili Ayvalı Tatlı


*4 adet ayva,
*2 su bardağı toz şeker,
*1 lt süt,
*1 su bardağı un,
*2 yumurta,(sarıları muhallebisine, akları mereng için)
*1 paket vanilya,
*3 kaşık pudra şekeri

Bu tatlı annemden , gününe yapmıştı.
-4 adet ayvayı rendeleyip , 1 su bardağı toz şeker ve biraz su ilavesiyle pişiriyoruz ,cam tepsimizin altına yayıyoruz.
Muhallebi için;
2 yumurtanın sarısını 1 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı unla iyice çırpıp, azar azar sütü yedirerek, karıştırıyoruz ve ocağa alarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.
Biraz koyu bir kıvam oluyor onun için 3-4 dakika blendırla iyice çırparak
 kıvama girmesini sağlıyor,sonra da rendelenmiş ayvaların üzerine boşaltıyoruz.

Resimde gördüğünüz kızarmış kısımlar merengimiz oluyor, yani;
-2 yumurta akının bir fiske tuz ile kar haline gelene kadar çırpılmış,
 2-3 çorba kaşığı kadar pudra şeker ilave edilmiş hali.

Muhallebimizin üzerine merengide yayıp üstten ısıttığımız fırında ,
tatlımızın üzeri kızarana kadar tutuyoruz.

Çok hafif ve leziz bir tatlıydı...
Toplantılarımızda  2 tatlı 2 tuzlu yapıyoruz,kural bu.Başka neler vardı derseniz,
*mercimekli köfte
*Tahinli Börek,
*Islak kurabiye (ben yaptım)
*Muhallebili Ayva Tatlısı.
yetiyor böylesi ..

Eline sağlık annem....



Baharatlı Pilav


*300 gr  dana kuşbaşı,
*2 su bardağı pirinç,
*1 su bardağı nohut,
*1 adet kuru soğan,
*2 çorba kaşığı kuru üzüm,
*3-4 tane karanfil,
*5-6 tane karabiber,
*1 tatlı kaşığı yenibahar,
*zeytinyağ.
*tereyağ

-Akşamdan ılık tuzlu suda ıslattığımız nohutlarımızı,  haşlayıp, bir kenara alalım.
-Etlerimizi karanfil, tane karabiber ve bir tatlı kaşığı yenibahar karıştırılmış
 su koyduğumuz düdüklü tencerede iyice haşlayalım.
-Soğanları ufak ufak doğrayıp zeytinyağda sararıncaya kadar kavuralım.
-Haşlanmış etlerimizi de ilave edip ,biraz daha pişirelim.
-En son yıkanıp süzülmüş pirinçleri, kabukları soyulan nohutları, yıkanmış iki çorba kaşığı
 üzümümüzü de ilave edelim.
-Tuzunu ve 4 su bardağı sıcak suyumuzu da(bir bardağı etleri haşladığımız baharatlı sudan olabilir,baharatı daha yoğun hissetmek isterseniz) ilave edip , kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim  . Üzerine biraz tereyağ kızdırıp şöyle bir gezdirelim.

Bloğuma yılbaşı hediyesi olarak eşim ''Sofra Yöresel Yemekler'' kitabını almış.
Bölgelere göre 403 yöresel yemek tarifi var.
Ancak biraz üstünkörü olmuş sanki tarifler, basit olanlar var ama teferruatlı olduğu belli olan yemeklerin tarifleri tam açıklayıcı anlatılmamış.
O nedenle bu  pilav Sivas'ın Alatlı(Baharatlı)Pilavına benim yorumum oldu.
Tarifi biraz pratikleştirdim kendime ve malzemelerime göre.
Bu durumda ne kadar yöresel olur bilmem ama ara ara bu kitaptan yaptıklarımı paylaşıcam.
 Söylemeden geçmiyim ,yenibahar ve karabiberi kullanmıştım daha   önce pilavda ama
 karanfil pilava gerçekten de çok hoş bir tat katıyormuş.
Çok beğendik .

                                                          

Çağla'dan ''Basri Sandviç''

gece televizyon karşısında mideniz şöyle bir kazınır,
içiniz kıyılır, bir şeyler atıştırsam mı dersiniz  ya...

Buzdolabını karıştırırsınız tıkır tıkır...

İşte bende tıkırtıları duyunca mutfağa bir bakayım dedim ki
benim Çağlam kendine güzel bir sandviç hazırlamış,




 hatırlar mısınız bilmem;
''Fatoş ve Basri'' vardı Hürriyet'te ,çizgi hikayeler.
işte o Basri kocaman kat kat sandviçler hazırlardı kendine:)
benim kız bilmez ama aklıma geldi,
ooo çocum basri sandviçi mi yaptın?



 
 
 
 

Pırasalı Kiş

Herkese sisli bir İstanbul sabahından gün aydın olsun ,diyor,
çabucak geçen bu haftayı sebzeli hafif bir tarifle kapatayım istiyorum.

 

Hamur malzemeleri;
*120 gr margarin,
*1 yumurta,
*1,5 su bardağı un,
*1 çorba kaşığı toz şeker,
*1 çay kaşığı tuz,

Tüm malzemelerle güzel bir hamur yoğurup, buz dolabında 30 dakika kadar bekletelim.
Bekleme sonrasında dolaptan aldığımız hamurumuzu ,kalıbımızın büyüklüğünde açarak içine yerleştirelim,
(kenarlarını biraz yükseltebilirsiniz.)
hamur dolapta beklerken, efendime söyliyim diğer yanda;

Üst malzemeleri;
*1 kg. pırasa,
*2 yumurta,
*1/2 su bardağı süt,
*1/2 su bardağı kaşar peynir rendesi,
*karabiber,biraz tuz.

-Pırasalar küçük yuvarlaklar halinde doğranıp, 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağ ilavesiyle
 yumuşayana kadar kavrulur.
-Altını kapattıktan sonra biraz ılınması beklenir, kalıptaki hamurun üzerine yayılır.
-Yumurtalar bir kapta iyice çırpılır, süt ve kaşar peyniri ilave edilir.
-Pırasaların üzerine yumurtalı harç dökülerek , 175 derece ısıda 30 dakika kadar fırınlanır.

             Fırından yeni çıkardım , çaylarıda getiriyorum,

fincan mı bardak mı istersiniz bilemedim??
ee hadi buyrun lütfen....

Güzel ,sağlıklı ,mutlu bir hafta sonu diliyorum
 sayfamın tüm sevgili konuklarına...

ÇILBIR

Kızımın ve oğlumun çok sevdiği bir yumurta pişirme şekli.
Canım kızım zaten tam bir yoğurt tutkunudur, oğlumda küçükken hiç yemezdi şimdi
sofraya yoğurtsuz oturmuyor desem yalan olmaz.
 yumurtaya da bayılırlar.
İkisi bir arada hele ki üzerine kırmızıbiberli kızdırılmış tereyağ olursa çifte lokum..


** biraz tuz attığımız,kaynayan suya yumurtalar dikkatlice kırılır.


*kısık ateşte yumurtalar kıvamına gelene kadar pişirilir.
*delikli bir kepçe yardımıyla tabağa alınır,
*üzerine çırpılmış yoğurt dökülür,
*kızdırılmış kırmızıbiberli  tereyağ gezdirilir,

 

Bu sabah ki menü yavrularımın  yoğurtlu yumurtası, çılbır olsun.
Hemencecik hazır,🍳


                                                  Afiyet olsun....

Böğürtlen soslu Cheesecake

Yeni yılın ilk sabahından herkese gün aydın olsun.
Bugün pazar günüymüş gibi hissediyorum nedense.
yeni yıla tatlı tatlı başlamak istedim ,ilk tarifimde  hazırladığım ilk günden sonra çok beğeni toplamış, her yiyenin tam kıvamında olduğunu söylediği , benimde özel günlerimde yaptığım bir  cheesecake tarifi olsun,dedim

Denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Efendim işte malzemelerimiz, göreceğiniz gibi tüm beyazlar bir arada;
*2 paket yulaflı bisküvi,
*50 gr yumuşak tereyağ,
*1 su bardağı süt,
*1 su bardağı yoğurt,
*1su bardağı pudra şekeri,
*1 su bardağı un,
*1 paket beyaz krem peynir,
*2 paket labne peynir,
*4 yumurta,
*2 limon suyu




*******Önemli=limon dahil malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olacak..****
-Bisküviler un ufak edilip, tereyağıyla karıştırılarak kelepçeli kalıbın dibine iyice bastırılarak
yerleştirilir ve 30-40 dakika buzdolabında donması beklenir.
-KREMA=
-Labne+krempeynir+yoğurt+pudraşekeri+süt  bir kaşık yardımıyla iyice karıştırılır.
-Un ve yumurtalar ilave edilir.
-Limon suyuda katılıp iyice çırpılır.
-Akışkan  bir sıvı halini alan kremamızı dolaptan çıkardığımız kalıbımıza döküp,
180 derece ısıdaki fırınımızda 40 dakika kadar pişirmeye bırakalım.

*******önemli=çatlamaması için fırına cam bir tepsi içine su koyalım****

BÖGÜRTLEN SOS:
*2 su bardağı böğürtlen,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 tatlı kaşığı nişasta.
Böğürtlenlerle pudra şekerini blendırdan geçirip, 1 tatlı kaşığı nişasta ,birazda su ilavesiyle kaynatarak hazırladığımız sosumuzu ılınmaya bırakalım.

Fırından çıkan cheesecake 'imizin üzerine sosunu döküp bir gece buzdolabında bekletip,ertesi gün
misafirlerimize sunalım..

(ne zaman bitti anlamadım, resimleyene kadar kalan bu:))

Herkese mutlu günler diliyorum.

                                                   Afiyetler olsun....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...