Uyuyan İncir


Günaydın olsun, pırıl pırıl güneş gibi neşeli geçsin yılın bu son haftası.
Harika bir tatlı buldum ,denedim,tavsiye ediyorum;
İncirlerinde mayalanabildiğinin ,zaten güzel olan tadının ,sütle birleşerek
daha da güzel bir tatlı halini alabildiğinin kanıtlanmış hali İncir Uyutması.

*15 adet incir,
*3,5 su bardağı süt.
*süslemek için ceviz.

Malzemeler bu kadar az .

-Kuru incirlerimizi yıkayıp, sıcak suda 15-20 dakika yumuşayana kadar bekletelim.
-Sonra sap kısımlarını kesip, minik  minik doğrayalım.
-Sütümüzü ısıtalım,ancak kaynamasın.
-Isınan sütten bir bardak kadarını alıp incirlerimizin üzerine dökelim .
-Tarifte çatalla ezmemiz söylenmiş ama ben sütle incirleri blendrla iyice karıştırdım.
-Sonra bu karışımı diğer süte ilave edip,karıştırarak küçük kaselere paylaştırın.

-Bir tepsiye yerleştireceğimiz kaselerimizin üzerinin temiz mutfak havlularıyla örtelim ki
üşümesinler(Yoğurt misali ama o kadar da sıkı sıkı değil)
-2 saat kadar bu şekilde dinlenip, normal sıcaklığa dönen tatlılarımızı cevizlerle süsleyip ,
dolaba kaldıralım.

Bu güzel tatlıyı ben ilk kez genç kardeşimiz Aynagöz yani Deniz de gördüm.
Denenesi olduğu resminden belliydi.
Bir çok yerde var ama benim tarif ölçülerim Aynagöz'den..
Pişman da olmadım, hem evdeki kuru incirler değerlendi hem de yeni bir tatlı öğrendik.

        Haftaya enerjik başlamak için  birebir bir incir tatlısı...
        Hem soğuklarda ısıtır...
      
                                                          Afiyetler olsun.....

Etli Havuçlu Bulgur Pilavı

*500 gr sotelik dana kuşbaşı,
*1-2 havuç,
*1 kuru soğan,
*1 kaşık domates salçası,
*1 bardak bulgur,
*3 su bardağı et suyu.(ya da bulyon)
*2-3 çorba kaşığı zeytinyağ,
*karabiber,tuz..

-Etlerimizi  zeytinyağ konulmuş bir tencerede soğanlarla beraber iyice suyunu salıp çekene kadar
kavuralım.
-Havuçları da minik doğrayıp,ilave edelim.
-Bir çorba kaşığı kadar domates salçası koyup bir iki kere daha karıştıralım.
-Yıkanıp süzülmüş bulgurları ilave edelim,şöyle bir etlerle harmanlayalım.
-Sıcak suyumuzu da koyup,tuz ,karabiber ekelim,tenceremizin kapağını kapatıp,kısık ateşte
pişmeye bırakalım.

 Bulgur ve bulgurla yapılan tüm yemekleri zevkle hazırlıyor,çok beğenerek yiyorum.
 Eşimde benim kadar bulgurcu olsa herhalde her gün pişiririm, ama o benim aksine tam bir pirinç
tutkunu...
ay neyse ona fazla dokunmayayım bu akşam takımı 0-2 yenik durumda, morali fena...
ayy ayy 0-3 oldular.Çok fena çokkk.

ben pilav yazıma döneyim ,konuyu devam ettirirsem bir gol daha gelir felan...
(yok artık!! bir gol daha oldu ama neyse bu sefer 1-3 durum)

Havucun tatlımsı katkısı,etin ve etsuyunun lezzetiyle bulgur pilavını birde böyle deneyin..
nefis oluyor...
Şimdilik iyi akşamlar, pazarınız güzel geçsin...
(Maç böyle biter mi ,bilmem  artık..83dk.)

                                            AFİYET OLSUN....

MİM rengarenkkk


Karlı bir günde ''Gökkuşağı ''mimi.Sevgili  SEYYAH GÜL den.
havaya çok uygun ,çünkü kitap okuma evde olanlara güzel bir seçenek.
Üstelik 21 Aralık.Nihayet geldi de insanoğlu büyüüük merakından kurtuldu.
Koşturmacalara devam ediyoruz.
İstanbul'a n'oldu derseniz ,kar azıcık yüzününü gösterdi,hoop okullar tatil.
Kar tatili,alışkınız...Çocukların bayıldığı  müjde..

En son gökkuşağını Edirne'ye giderken görmüştüm gökyüzünde.
Kocaman ve hayatımda ilk kez gördüğüm şekliyle 2 tane üst üsteydi,
muhteşem bir görüntüydü..
Bende kitaplığımın bir rafını üstüste iki gökkuşağı yaptım..
Gerçi o harika renklerin her tonunda kitabım yoktu, ama olsun benim gökkuşağımda bu renklerdeki
su damlalarından oluştu.

Üstelik bu sayede kitaplarımında bir kısmı resimlenmekten nasiplerini aldılar..
İşte böyle benim renkli su damlalarından oluşan ebemkuşağıda bu olsun..

Yorum bırakan herkesi de mimledim haberiniz olsun...

Gününüz sıcacık,  hafta sonunuz eğlenceli , mutlu geçsin diyorum, sevgiler.....

Elmalı Tatlım⛄


*3 Elma,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1 tatlı kaşığı tarçın,
*1/2 su bardağı fındık kırığı,
*1 yumurta,
*1 çorba kaşığı nişasta.
*2,5 su bardağı süt,
*vanilya

Canınızın acil tatlı çektiği durumlar için ,çabuk, hafif bir tatlı.
-Elmalar rendelenip, bir tavada yarım bardak toz şekerle pişirilir.
-Bir tatlı kaşığı tarçın ilave edilir.
-Fındık kırıkları katılarak, kaselere paylaştırılır.
-Yumurta,1 su bardağı toz şeker çırpılır,sütle ezilmiş nişasta konulup,2,5 su bardağı sütle göz göz olana kadar karıştırılarak pişirilir.
-İki üç dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra ,ocaktan alınarak vanilyası katılır ,

-Kaselerdeki elma pürelerinin üzerine muhallebi paylaştırılır ,soğumaya bırakılır.

Bugün burada karlı bir sabaha uyandık.Bekliyorduk hasretle,ama İstanbul'da kar yollarda olanlara büyük sıkıntı oluyor.
Ben de tatlı yaptım ki soğukta enerji dolalım, canlanalım.
Malum bu gün 20 Aralık yani ;
 eeen uzun gecelerin ,eeen kısa günlerin başlangıcı.(Seb-iYelda)

                               Günümüz sıcacık geçsin...


                                             afiyet olsun🍨🍨                                              

Soğanlı Biftek 🎄🎄🎄🎄


*6 parça biftek,
*3 kuru soğan,
*3-4 diş sarımsak,
*1 çorba kaşığı domates salçası,
(yaz ise 2-3 domates rendesi,maalesef kışın domatesler renk vermiyor)
*tane karabiber,
*bir çimdik tarçın,
*bol kekik,
*tuz

-Biftekler bir çay bardağı kadar zeytinyağla marine edilir.
-Yağsız bir tavada her iki tarafı yaklaşık 3'er dakika mühürlenir.
-Başka bir tavada yarım ay şeklinde doğranmış soğanlar ve minik kesilmiş sarımsaklar,
2-3 çorba kaşığı zeytinyağ ile rengi saydamlaşıp, sararana kadar kavrulur.
-Salça yada mevsimine göre domates , kekik, karabiber, tuz ,tarçın konulup 1 su bardağı kadar su ilavesiyle bir iki tıkırdatılır.
-Biftekler de kaynayan soğanlara ilave edilir, tencerenin altı kısılır, kapak kapatılıp etler yumuşayana kadar pişirilir.
 Ben yanına patates kızartıyorum yani gençlerin tercihini ön plana alıyorum
ama haşlanmış sebze ya da pilav da alternatifler arasında.

                            🍗🍖🍡🍗🍖🍡 AFİYET OLSUN..

Kahvaltı🍵

 
 
Çocuklara ayrı kahvaltı;
 
 
bize ayrı kahvaltı;


haftanın ilk günü ,hava buuuzz.⛄Kar yağsa tutar,kuru bir ayaz var sabahın ilk saatlerinde.
Caddede titreşerek koşuşturanları gördükçe, dışarda çalışmak zorunda olanlara kolaylıklar diliyorum.
 
Sabah en zor sorulardan biri bugün ne pişirsem?
Bi kahve pişirip kendime öyle düşünsem daha iyi olacak galiba..
bu arada söylemeden geçemeyeceğim ;
Dün bizim ev şenlik yeriydi benim açımdan.(sarı-kırmızı )🎆🎆

Canlarım ya çok üzüldüler,n'apalım bu sefer biz bir başka sefer onlar maç bu işte.

 hepimize güzel bir gün diliyor ve sevgiler gönderiyorum..💐

Zeytinyağlı Yerelması

 

Elektrikler kesildi sandık ,meğer sigorta atmış.
Hem de ''ayy çok memnunum ,hiç arıza yapmadı ''dediğim buzdolabım yüzünden.
Servis beni şaşırtırcasına çabuk geldi. Isıtıcısı bozulmuş,
''İçini boşaltıp, eritin yarın parça değiştireceğiz dedi ve gitti.
Annem yakın hemen buzluktakiler taşındı, diğerleri buuuz gibi balkona yerleşti
Neyse ki kış..
Bu sabah yine beni şaşırtıp saat dokuz buçukta geldiler.Buzdolabımı 2000 yılında almışım.
Bu sefer şaşırma sırası ona geçti , iyi dayanmış bu parça, dedi.Genelde ömürleri on yılmış,şimdi makinalar hiç iyi üretilmiyormuş, diye anlattı durdu.
Neyse dolaba yüzkırk lira sıkışmış, verdik gitti.Bakalım 12 yıllık ömrü daha ne kadar devam edecek.
Ayyy nazar değdirmem inşallah.
                                                       ------
Bazılarının tatları gereği ufak ilaveleri olsa da pek çok  zeytinyağlı sebze yemeği aynı usulde pişer mutfaklarımızda. İşte bunlardan en sevdiğim kış sebzelerinden yerelması;

*1 kilo yerelması,
*1 havuç,
*1/2 su bardağı zeytinyağ,
*1 soğan,
*1/2 kahve fincanı pirinç
*2 kesme şeker,
*tuz
*Kuru nane

-Soğanlar zeytinyağ ile saydamlaşıncaya kadar kavrulur,
-Küçük doğranmış havuçlar ilave edlip,bir iki kez daha karıştırılır,
-Temizlenmiş, soyulup doğranmış yerelmaları ilave edilir, yıkanmış pirinçlerde katılıp,tuz ,şeker,
az su ilavesiye pişmeye bırakılır.
-Piştikten sonra tencerenin kapağı hafif aralık bırakılarak soğutulur,bol nane serpilir.

Çok çabuk pişen yumuşayan bir sebze olduğundan kısa sürede pişer,düdüklü tencereye ihtiyacı yoktur...
                                           afiyet olsunnn..


Devşirme Tiramisu




Bu gün bana misafir gelecek ,ben yine blogcanlarıma dalmışım,oysa daha tatlı yapılacak.
Niye rahatım dersiniz??
Çünkü ,sağolasın Refika ile Mucize Lezzetler geçen akşam TV de yapmış bu tatlıyı ,benim canım kocamda kaydetmiş yayını belki yaparım diye.
Gel ,gel ;dedi sana bir tarif buldum ,güzele benziyor.
Güzel ne kelime hem tiramisu, hem Türk kahveli, hem pişmiyor, hem beş dakikada hazırlanıyor,
Akşamına denedik, beğendik, bu günde ikinci kez misafirlerime ikram edicem...

*3 kişilik şekersiz Türk Kahvesi,
*1 paket labne peynir,
*1 paket krema,
*4 çorba kaşığı pudra şekeri,
*12 küçük acıbadem kurabiyesi,
*vanilya

Tabii Refika birde fındık şurubu kullandı ama onu bulma şansım yok.Vanilyayı da tazesinden kattı içine ,bende o da yok.
Bu kadar yoklukla yinede çook güzel ;

-3 kişilik sade Türk kahvesi pişirip, yarısını soğumak üzere ayırın.
-Sıcak kahveye batırdığınız acıbadem kurabiyelerini küçük parçalara bölüp ,kuplara paylaştırın.
(6 kişilik oluyor)
-Kremayı 4 çorba kaşığı pudra şekeriyle mikserle çırparak şanti haline getirin.
-Labneyi soğumuş kahveyle bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın ve kremaya katın iyice birbirine yedirin(Kaşıkla)Biraz suluca oluyor.
-Sonra da ıslanmış acıbadem kurabiyelerinin üzerine paylaştırın.
-Buzdolabına kaldırın ,iki saat kadar beklesin yeter, bol kakao serpin üzerine,

İşte nefis bir tatlı....

                                                               AFİYET OLSUN....

Portakallı Kurabiye

GÜNAYDIN....
*2 su bardağı şeker,
*1 su bardağı yoğurt,
*250 gr margarin,
*1 yumurta( akı hamura, sarısı üzerine)
*1 portakal kabuğu rendesi,
*1 portakal suyu,
*kabartma tozu,
*aldığı kadar un,

-Şeker ve oda sıcaklığındaki margarin ,portakal kabuğu rendesi ile krema gibi olana kadar karıştırılır.
-Yumurta akı ,yoğurt ,portakal suyu ilave edilir.
-kabartma tozu karıştırılmış un elenerek katılır ,orta yumuşaklıkta bir kurabiye hamuru olana kadar yoğurulur.
-Hamurdan  ufak parçalar koparılarak yuvarlanır,üstü hafif bastırılarak tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
-Piştikten sonra  kapaklı bir  kaba alınarak üzeri kapatılır ki yumuşak kalsın.

Portakal bu sezon  mutfağıma ,ilk kurabiye olarak girdi, eski ağza yeni tat:)

                                                         AFİYET OLSUN

tencere kaynıyoor..

Oğlumun okulu bu gün itibariyle serbest kıyafet uygulamasına geçti.
Lise 2.sınıf.
Kıyafet konusunda pek umursar bir tavır sergilemeyen oğlum,birden heyecanlanmıştı sanki bunu bana söylerken.
Yanılmadığımı sabah gördüm;
-Böyle iyi olmuş mu? diye fikrim soruldu,
hava soğuk diye anne vetosuyla seçtiği kıyafet biraz daha kalınlaştırıldı.
Malum denge tutmaz İstanbul havası,dünkü pırıl pırıl güneşli lodostan, bugün kara kış modunda,
esip savuruyor.

biz ebeveynler n'apalım şimdi.
Sene başında yani henüz iki ay önce aldığımız ,yedekli formalar, hatta okul armalı spor kıyafetleri
elimizde kaldı.
Okulda giren çıkan karışmasın diye kimlik kartı ''satıldı''. Plastik, basit bir şey.Onunla kontrolü sağlamayı düşünüyorlar.

Kızımın okulu bu sene uygulamaya geçmeyecekmiş, üstelik onların okullarında başa geleceği nereden bilsinler, sene başında yeni bir forma belirlemişlerdi ,çoğunluk yeni formalar aldı,biz geçen senekilerle idare ediyorduk, iyi ki yenilerinden almamışız.

    Bu serbest kıyafet  uygulamasında neresinden bakarsam bakayım anladığım kadar,
    düşünülen taraflardan biri kesinlikle  biz değiliz.
   



Tarçınlı, Çikolatalı Kek

 

 Aralık ayı  benim için özel  bir ay.
Bu mutluluk veren tarçın kokulu, çikolata  tatlı  kek, Aralık ayı başlangıcı için yapılmış  olsun..


*250 gr tereyağ,
*250 gr.pudra şekeri,
*4 yumurta,
*1 su bardağı süt,
*2 su bardağı un,
*100 gr bitter çikolata,
*1 tatlı kaşığı tarçın,
*1 tatlı kaşığı kakao,
*kabartma tozu,
*vanilya.
-Oda sıcaklığındaki tereyağ ve pudra şekeri krema kıvamına gelene kadar mikserlenir.
-Yumurtalar teker teker ilave edilerek karıştırılır.
-Süt ilave edilir.
-Kuru malzemeler yani un, kakao,tarçın, vanilya ,kabartma tozu elenerek karıştırılır,
içine bitter çikolata ufak ufak kırılarak katılır.
-Bu kuru malzemeler hamurun diğer malzemeleri ile birleştirilerek, daha önceden iyice yağlanarak hazırladığımız kek kalıbımıza dökülür,
 180 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişirilir.

***Kek yaparken tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
***Fırın önceden ısıtılmış olmalı..

                                                          AFİYET OLSUN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...