Mücver(yaz aylarında olmazsa olmaz)


kabak mücveri
Bazı yemekler var ki çoğu zeytinyağlı,soğuk da yenilebilecek yemekler ,genelde klasik tatlar benim yaz mutfağımda olmazsa olmazlardan.Mevsimi geldi artık onlara başladım ve hani herkes bilir ama birde benim yaptığım şekliyle görün istedim.
Bunlardan 1 numarası;
Mücver..
Sıcak sıcak yeni kızarırken  ya da bir sonraki gün buzdolabında soğumuş haline bayılırım.
Bu aralar sevgili blog arkadaşlarda da sıkça rastlayınca bende yapıveriyim dedim.Bu seneki ilk mücverim.Kışın pek yapmıyorum ,kabaklar çok hoş olmuyor.
Fırında yapılmışını da denemişliğim vardır ama kabak mücveri dediğimiz zaman kızartılarak yapılanı aklıma düşer ;

-5 adet kabak,
-2 yumurta,
-2 dal taze soğan ya da bir küçük kuru soğan(minik doğranmış)
-5 -6 çorba kaşığı un,
-yarım demet maydanoz,
-yarım demet dereotu,
-tuz,
-karabiber,
-nane(1 tatlı kaşığı)

Rendelenen kabaklara tüm diğer malzemeler karıştırılarak elde edilen mücver hamuru ,kızgın yağda kaşık kaşık dökülerek arkası önü nar gibi pişene kadar kızartılır. Çıtır çıtır yenir.. Yapıp kaldırın buzdolabına yemeklerinizin yanına çeşit olsun...

                                                     AFİYET OLSUN...

Çaylı Kek


ÇAYLI KEK

Taa eskilerden kalma bir kek tarifi çaylı kek.
Ama eskimeyen ,yumuşacık ,kakaolu güzel bir tarif.

*4 adet yumurta,
*1 su bardağı çay,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*4/3 su bardağı sıvı yağ,
*2-3 çorba kaşığı kakao,
*3 su bardağı un,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*1 tutam tarçın.

-Oda ısısındaki yumurtalar ve şeker koyu yoğurt kıvamına gelene çırpılır,
-Önceden demlenmiş ve ılıtılmış 1 bardak çay ve sıvıyağ ilave edilip,çırpmaya devam edilir.
-Başka bir kapta elenerek karıştırılmış un+kakao+vanilya+kabartma tozu karışımıda ialve edilerek kek hamurumuz tamamlanır,
-İyice yağlanmış kalıbımıza dökülen kek ,önceden ısıtılmış 180 derece ısıdaki fırında pişirilerek,
çayın yanında sohbete eşlik etmeye hazır hale gelir.


                                                                AFİYET OLSUN

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI



Yağmurlu bir çorba içme havasından selamlar olsun.
Sanırsın yaz değil kış geliyor,yağmur şimşek aldı başını gidiyor.
Neyse eminim ki yaz kavurmaya başladığında bu günleri hasretle yad edeceğiz.
Zaten İstanbul bu hiiiç belli olmaz bir saat sonra bakarsın günlük güneşlik.


*1,5 su bardağı kırmızı mercimek,
*1 soğan,
*1 kaşık un,
*1 patates,
*2 çorba kaşığı tereyağ,
*tuz,karabiber,kırmızı pul biber


-Soğanları ince doğrayıp 2-3 kaşık zeytinyağda kavuralım.
-Rengi döndüğünde bir kaşık unumuzu ilave edip bir-iki kez daha karıştıralım.
-Patatesleri rendeleyip  mercimeklerle birlikte tenceremize ilave edelim.
-7-8 bardak et suyu ,tavuk suyu  ya da sadece su ilave edip çorbamızı pişmeye bırakalım.
Ben genelde yemeklerimi düdüklü tencerede pişirdiğimden10 dakikada hazır hale geliyor,ama normal bir tencerede mercimekler iyice helmelenene kadar pişirmemiz gerekir.

Pişen çorbamızı kaşık yardımıyla tel süzgeçten geçirerek başka bir tencereye alalım,üzerine kırmızı pulbiber ilaveli kızdırılmış tereyağımızı dökerek yanında limon ,sıcak sıcak servis yapalım..

                                                        AFİYET OLSUN...

KISIR

Yedikçe yiyesim gelir hele de bol limonlu ise..
Çocukken bile bayılırdım, şu an da en sevdiğim salata türlerinin başlarında.

Kısır hemen herkesin bildiği klasik ,içinde bir sürü renk barındıran bir salata;
Başroldekiler;
*İnce bulgur,
*Taze soğan,
*Maydanoz,
*Domates salçası,
*Zeytinyağ,
*Limon,
*Nar ekşisi,
*Sumak,
*Kimyon,
*Kırmızı biber,
*tuz,
arzuya göre daha da yeşil olsun derseniz;
*ince kesilmiş salatalık turşusu,
*sivri biber,
*kıvırcık salata,
*salatalık,
*domates,(minicik küp küp)
*rendelenmiş havuç,
*roka,
da ilave edebilirsiniz.
Ayıklanıp,ıslatılarak şişirilen bulgura ,incecik doğranan bol yeşillik ve baharatlarla, limon, nar ekşisi ve sumağın mayhoşluğu ile hazırlayacağınız kısır ,arkadaş günlerimizin en sevilen salatalarından.

Bu hafta sabah  gökgürültüsü yağmur ooo bardaktan boşalıyor,sanki gök delindi buralarda..
yağmur bereket getirsin dileyelim haftamıza...

                                                         AFİYET OLSUN...

sabah sabah


Gün aydın olsun ,güzellikler getirsin, iyilik ,sağlık ,akıl versin...
Kahvaltımızda sıcak çayımız,çıtır ekmeğimiz bir de ağzımızın tadı olsun..

..diyorum..

Domatesli Pirinç Çorbası


Bu gece, Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan ''Regaip Gecesi''. 
Regaip kandilimiz kutlu olsun,Allah dualarımızı kabul etsin.

Domatesli Pirinç Çorbası;
Serin geçen Mayıs ayına gönderdiğim bu çorba yaza yakışan ,domatesi bol,sıcak sıcak kırmızı bir çorba.Üstelik yapımı çok kolay,şip şak hazırlayabiliriz.


*3 iri domates,
*3 çorba kaşığı zeytinyağ,
*3 çorba kaşığı pirinç,
*6-7 bardak et suyu(Bulyon ya da tavuk suyu)
*yarım demet dereotu,
*tuz-karabiber.

-Domatesleri rendeleyip, zeytinyağ ile iyice eriyene kadar kavurun,
-Suyunu ve tuz-karabiber ekleyip kaynamaya bırakın.
-Pirinçleri ilave edip, pişmeye yakın ince kıyılmış dereotunuda katın,biraz daha pişirip,ocağın
altını kapatın..

AFİYET OLSUN..
                                                               

Domatesli Pirinç Çorbası

Annane Çorbası


Çorbadan başladık, çorbayla devam edelim dedim;
Tahmin edeceğiniz gibi bu çorbayı en çok annem yapar, o da anneannemden görmüş,benim şu an 15 lik birer genç olan yavrularda küçücükten beri bu çorbayı her pişirdiğimde;
-''annane çorbası mı yaptın sende??
derler,
sıcak sıcak bir güzel içerler.
Bir çeşit sebze çorbası aslında;

-1 adet havuç,
-1 adet patates,
-1 adet domates,
-yarım çorba kaşığı salça,
-yarım su bardağı kırmızı mercimek,
-3 çorba kaşığı pirinç,
-yarım demet maydanoz,
-3 çorba kaşığı kadar zeytinyağ,
-7 su bardağı kadar et suyu (bulyonda olabilir)
-tuz,karabiber,

-Sıvı yağda, rendelediğimiz domates ve yarım kaşık salçayı kavuralım.Aslında yaz aylarında sadece domatesle yapabilirsiniz.
-Havuç ve patatesleri çok minik doğrayıp, kavrulan domateslere ilave edelim.
-Yıkanıp süzülen mercimek ve pirincide ilave edip ,çorbanın suyuda katılarak tuz ilavesiyle kaynayana kadar yüksek ısıda ,daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.
-Arada karıştırılarak,tuzu karabiberi ve ince doğranmış maydanozları ilave edelim.
-Çorba malzemeleri iyice helmelenene kadar pişirelim .


Bu çorbaya yerken limon sıkmak çok iyi oluyor,ekşi yakışıyor.
Buyrun sıcak sıcak içelim .....

                                                                      AFİYET OLSUN..

Soğanlı Şehriye Çorbası

soğanlı şehriye çorbası

*2 soğan,
*1 çorba kaşığı un,
*3 çorba kaşığı kadar zeytinyağ,
*4 çorba kaşığı tel şehriye,
*yarım demet maydanoz,
*1 bardak süt,
*6 bardak su(et suyu ya da bulyon)
*tuz,karabiber,

Hafta sonu keyifsiz geçirdim,nezle olmuşum, çok kötü çıkan bir ses ,tıkalı kulak ,akan bir burun,
şuracığa kıvrılıp da azıcık uyusam diyen bir ruh hali  ile televizyon karşısında geçti.
Hava da bana eşlik edercesine sulu sepken bir haldeydi.
Hastaya çorba gerek diyerek,mutfağa geçip kendime şöyle güzel bir çorba yaptım,çok iyi geldi
zımba gibiyim bu sabah,

- Küçücük doğranan soğanlar sıvıyağla iyice kavrulur,
-Un ilave edilir ve biraz daha karıştırılır.
-Çorbanın suyunu ,tuzunu ilave edip kaynamaya bırakalım,
-Kaynama başlayınca şehriyeleri ilave edelim,
-pişmeye yakın maydanozları ve daha sonra ılıtılmış sütümüzü ilave edelim,karabiberde ekelim
ocağın altını kapatalım.

Tam havası çorba içmenin.
Aaa bu gün Dünya Süt Günü'ymüş.
Bende sütümü zaten her sabah gençlerimle beraber içiyorum ama   çorbama da katmış oldum bu günün güzelliğine binaen..
Haftamız süt gibi beyaz ve faydalı şeylerle dolu dolu,sağlıklı  geçsin umarım..


                    

Patatesli Kaşar Peynirli Ay Çöreği

*1 su bardağı yoğurt,
*1 yumurta(akı hamur için sarısı üzerine)
*1,5 su bardağı zeytinyağ-eritilmiş tereyağ,
*3 patates,
*1 kase rendelenmiş kaşar peyniri,
*1 paket kabartma tozu,
*aldığı kadar un,
*tuz.
-Yoğurt,yumurta akı, yağ, kabartma tozu ve tuz ,elenmiş  un ile karıştırılarak ,kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirilir.
-Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak 10-12 cm çapında yuvarlaklar açılır ve içine patates püresi ve rende kaşar peyniri konularak,ay şeklinde sarılır.
-Üzerine yumurta sarısı sürülür, 170 derece ısıda üzeri kızarana kadar pişirilir..


İstanbul yine gri bu sabah ama ben ruhumuz güneşli olsun diyorum,
sizlere bir bardak çayla beraber bu poğaçalardan ikram ediyorum.
Sıcak sıcak iyi gider...

Güzel bir hafta sonu olsun....
                                                            AFİYET OLSUN..

Ispanaklı Kıvırma Börek.


Sevgili eşimin canı ıspanaklı börek istemiş ve pazardan nefis ıspanaklar almış.
-Yufkada alıyım,dedi  ama ,
ben var ya ben,yine hamaratlığım tuttu;
-aa ,ne gerek var açma börek yaparım canıım ,dedim.
-:))

Hamur için gerekli malzemeler;
*4 su bardağı un,
*2 çay bardağı su,
*1 çay bardağı sıvıyağ,
*1 yemek kaşığı sirke,
*1 tatlı kaşığı tuz,

Yufka araları için,
*100 gr eritilmiş tereyağ,
*1 çaybardağı sıvıyağ

*iç malzemesi;
2 adet soğan,
1kg ıspanak yaprağı (ıspanaklı dilber böreği içi gibi hazırlanabilir)

Üzeri için;
*1 yumurta sarısı
-Un ve tuzu karıştırıp ,ortasını havuz şeklinde açalım.
-Sirke,sıvıyağ ve su ilavesiyle, kenarlardan unu azar azar alarak, kulak memesi kıvamında bir hamur yapalım.
-Üzerine un serpip ,yarım saat bekletelim.
-Ayrı bir yerde tereyağını eritip,sıvı yağ ilavesiye ılıtarak hazır tutalım.
-Dinlenen hamur 10 bezeye ayrılıp, her bezeyi pasta tabağından daha büyük ve incecik açalım.
-Üzerine bir fırça yardımıyla erittiğimiz yağdan sürüp, ıspanak harcımızı yüzeyine yayalım .
-Rulo şeklinde kıvırdığımız parçaları elimizle uzatarak tepsiye ortadan başlayarak yerleştirelim.
-Üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz böreğimizi 180 derece ısıda güzelce kızarana kadar pişirelim.
                               
Bugün yüzünü gösteren güneşle beraber günümüzde aydın olsun ..
                                                  AFİYET OLSUN..

PÜRELİ ENGİNAR


Sebzeyle başladık, sebzelerden gidelimm.

*4 adet enginar,
*2 adet patates,
*6 yemek kaşığı zeytinyağ(arzu ettiğiniz miktarda ayarlayabilirsiniz)
*1 limon suyu,
*yarım çorba kaşığı un,
*yarım demet dereotu,

-Enginarlar, üzerini örtecek kadar su, un ve tuz ilavesiyle yumuşayana kadar haşlanır,
-Zeytinyağ ,limon ve tuz bir kabın içinde çırpılarak karıştırılır.
-Patatesler haşlanıp,iyice ezilerek püre haline getirilir.(taze patates ise kabuklarıyla haşlayıp ezebilirsiniz),
-Haşlandığı sudan alınan enginarların üzerine,3 çorba kaşığı hazırladığımız limon-zeytinyağ karışımı
gezdirilir.
-Kalan limon-zeytinyağ ,ince kıyılmış dereotu ile birlikte patateslerin içine iyice harmanlanır.
-Servis tabağına alınan enginarların göbeklerine patates püresi paylaştırılır  ve sofraya alınır.

Bu mevsimde her hafta mutlaka pişirdiğim bir sebze enginar. Ben kabuklarıyla yemek yapmayı hiç denemedim, göbek kısmını  çok beğeniyoruz.Bbu tarifide ilk kez yaptım çok güzel oldu.

                                                     AFİYET OLSUN..

Pirpirim Aşı(Semizotu)

Son derece lezzetli ,temiz görünümlü,taze minik yapraklar.
Bayılıyorum semizotuna.
*1 kg semizotu,
*2 adet soğan,
*2 adet domates,
*1 adet havuç,
*3 yemek kaşığı pirinç,
*yarım çay bardağı kadar zeytinyağ,
*tuz,kırmızı pul biber.

-Semizotlarını kök kısımlarını ayırıp,iri doğrayın ve güzelce yıkayın.
-Soğanları ince ince kıyıp,zeytinyağla pembeleşene kadar kavurun,
-Kabukları soyulup,küp küp doğranmış domatesleri ilave edip bir-iki karıştırın,
-İri rendelenmiş havuçları ilave edin,yine karıştırın,
-Tuz,kırmızıbiber ilave edip,semizotlarını üzerine yayın.
-Çok çok az su ilave edin , pirinçler ve semizotları yumuşayana kadar pişirin.

İster soğuk ister ılık ikram edebileceğiniz nefis bir sebze yemeği işte..
Haftaya taze taze başlamak için...
                                                 AFİYET OLSUN...

FIRINDA MAKARNA (ETKİNLİK VAAAR)

Keyifsizim bu aralar..
Bloguma bile uzun zamandır bakmıyordum.
Bugün bi göz attım ki  ''ooo Piti Piti'' arkadaşım beni en mutlu eden yemek olan MAKARNA etkinliği düzenlemiş.
Bende epeydir bekleyen klasik bir tarifle katılayım dedim.
Belki canlanırım ,bahar beni yormaktan vazgeçer .

*1 paket fırın makarna,
*2 yemek kaşığı tereyağ,
*2 yemek kaşığı un,
*2,5 su bardağı süt,
*1 yumurta,
*tuz,karabiber,
*2-3 çorba kaşığı zeytinyağ,
*1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri.

*Bir paket makarnayı kırmadan tuzlu suda haşlayıp hazır hale getirelim.
*iki kaşık tereyağı bir tencerede eritip,iki kaşık un ilavesiyle iyice kavuralım ve sütümüzü azar azar ilave edip,pürüzsüz muhallebi kıvamına gelene kadar karıştıralım.
*Ocağın altını kapatıp soğumaya bıraktığımız beşamel sosumuza ılındıktan sonra 1 yumurta kırıp,hızla sosumuza yedirelim,tuz ve karabiberle tatlandıralım.

Fırın kabımıza bir kaşık beşamel sos yayıp üzerine haşlanmış makarnalarımızı dökelim ve üzerine biraz zeytinyağ gezdirelim .
Kalan beşamel sosumuzu makarnanın üzerine yayıp,fırına verelim.
Pişmesine yakın fırından alıp kaşar peynirlerimizi üzerine serpip,eriyene kadar tekrar fırına verelim,
ve sonra afiyetle yemek üzere soframıza alalım..

                                          AFİYET OLSUN

Domatesli Tart


Artık domates zamanı geldi, yavaş yavaş yemeklere renk vermeye başlayacaklar.Domatesin zamanı olur mu ,demeyin sakın.Her mevsim bulunuyor olması, zamanı olduğu anlamına gelmiyor kesinlikle.Yaz mevsimi bol ,kırmızı domates zamanı..

Ben de çayın yanına şöyle bir domatesli tarif hazırlamak istedim;
Bu tarta emeği geçen malzemeler;
*2 yumurta
*150 gr margarin,
*1çorba kaşığı zeytinyağ,
*3 su bardağı un,
*1çorba kaşığı toz şeker,
*1 çay kaşığı tuz,

Üzeri için;
*4-5 orta büyüklükte domates
*1 kase kaşarpeyniri rendesi,
*5-6 dilim salam.(çocuklara rüşvet)

-Oda ısındaki margarin ile yumurta,tuz zeytinyağ,şeker karıştırılır ,un ilavesiyle yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
-Dinlenen hamuru küçük bir cam fırın kabına ,elimizle yayalım ,200 derece ısıda 20 dakika kadar pişirelim.
-Fırından çıkarıp üzerine salamları,domatesleri ve rende kaşar peynirlerini serelim.
Yukarda görülen  resimdeki halini alan malzemelerimizi, tekrar fırına verip, peynirler  eriyip,domatesler pişene kadar fırında tutalım.
                                           
                                          Hepimizin güzel bir hafta sonu geçirmesi dileğiyle...


                                                        AFİYET OLSUN

Çikolata soslu yalancı tavukgöğsü

*1 litre süt,
*2,5 kahve fincanı un,
*2,5 kahve fincanı toz şeker,
*60 gr.margarin
*1 paket çikolata sos

-margarin eritilip unla beraber kısık ateşte iyice kavrulur,
-Süt ve şeker yavaş yavaş ilave edilerek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
-Ateşten alınan muhallebi en az 15 dakika mikserle çırpılarak,tatlının göz göz olup iyice kıvam alması
sağlanır..En önemli püf noktası bu .
Sadeside çok güzel oluyor ama ben çocukların talebi üzerine üzerine çikolata sos hazırlayıp döküyorum ve oda ısısında soğuduktan sonra 5-6 saat kadar buzdolabında soğutup servis yapıyorum.
Yalancı falan ama tadı çok sahici emin olun ..
Havalar ısınmaya başladıkça, serin serin sütlü tatlılar mutfakta daha çok yer almaya başlayacak galiba.

                                                    AFİYET OLSUN.

Havuçlu pasta


*3 yumurta
*1,5 su bardağı toz şeker,
*3/4 su bardağı sıvıyağ,
*2 rendelenmiş havuç,
*1 su bardağı ince çekilmiş ceviz,
*2,5 su bardağı un,
*1 tatlı kaşığı tarçın,
*1paket kabartma tozu,

Kreması için;
*1 paket labne peynir,
*3 yemek kaşığı pudra şekeri,
*1 paket vanilya,

Yumurta ve şeker koyu bir kıvam alana kadar çırpılır.
Havuç,ceviz,yağ ilave edilip karıştırılır.
En son tarçın,kabartma tozu karıştırılmış un ile birlikte elenir.
Orta dereceli, önceden ısıtılmış fırında güzelce kekimiz pişirilir..

Piştikten sonra iyice çırpılmış ve tatlı bir krema halini almış,pudra şekerli,vanilyalı labne peynirden oluşan kremamızla kekimiz bir güzel kaplanır ,artık sunuma hazır hale gelir..

Hem sıvıyağlı pişmesi ,hem havuç ,ceviz, tarçın gibi lezzetlerle tatlanması, kek için harika bir sonuç.

Havuçlu kek tarifim ayrı,onu özel olarak yayınlayacağım. Bu sefer pasta olsun dedim.

                                                             Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...