Edirne lezzetleri,,

Çok güzel bir gezi oldu .
Gittiğinizde tatmadan dönmeyin;
Rehberimiz tüm ciğercilerin aynı güzel tatta yaptığını söyledi,bu tat Edirnenin havasından suyundan,etindendir ,dedi.Başka yerde bu tadı tutturamazlar, dedi.
 bizde burada yedik, rehberimize hak verdik.
yumuşacık ciğerleri,
yanında çooook acııı biberleri;
 acıyı hafifleten kaymak tadında yoğurdu,
tertemiz mutfağı ,hızlı hizmeti , uygun fiyatlarıyla karnımızı güzelce doyurduk.

Gezmeye devam ederken gözümüz tatlıcılara ve tatlılara kaymaya başladı:Edirne tatlı cenneti gibi.
Şuna bakarmısınız;
Bol tahinli(arkadaki küpler tahin dolu) kaymaklı peynir tatlısı. Tadı müthiş,hiç baymıyor.Biz bir taneyi paylaştık ama aklımız kalmadı değil..
Peynirleri kadar peynir tatlıları da çok güzel.

Meşhur Keçecizade'nin ''Kavala kurabiyesi''  ve ''badem ezmeleri'' nden sözetmeden olmaz.
Edirne'den gelecek en güzel hediye bence bu kurabiye ve badem ezmeleri.
Ağızda dağılan cinsten.Yemeye doyulmaz.

Benim gibi sizinde yolunuz düşerse diye paylaşmak istedim,
çünkü çok beğendim:)




Taskebaplı pilav


*750 gr. dana kuşbaşı,
*2 küçük kuru soğan,
*2 kaşık yağ,
*2-3 domates,
*2 su bardağı pirinç,
*tuz,karabiber..

Küçük doğranmış soğanlarla etler bir güzel kavrulur..
Domatesler rendelenerek etlere ilave edilir ve  pişmeye bırakılır.(Düdüklü tencere kullandığımdan
hiç su ilavesiz pişirdim.)

Pişen etler ayrı bir yere alınır,etlerin yağına 3,5 su bardağı su konur ve kaynatılır.
Tuz ,karabiber ilave edilir.
kaynayan suya pirinçler salınarak pilav pişirilir.
Pişen pilav 15-20 dakika dinlendirilir, ve etlerle birlikte servis edilir.

Yemeğimi önceden pişirdim,
yarın yokum da..

                                                                     AFİYET OLSUN.

milföy pasta

*9 kare milföy,
*2,5 bardak süt,
*1 çaybardağı tozşeker,
*yarım çay bardağı un,
*1 tatlı kaşığı buğday nişastası,
*3 yumurta sarısı,
*1 paket vanilya,
*1 tatlı kaşığı tereyağ,
*1 adet muz,
*üzeri için pudra şekeri.

Milyöy hamurlarını merdane ile unlayarak biraz inceltip,ortadan ikiye keselim.
Fırın tepsisine dizip,çatalla üzerlerini delip,180 derece ısıdaki fırında pişirelim.
fırından çıkıp soğumaya alalım,üzerlerini biraz bastıralım.(benimkiler biraz kabarık oldu)
Krema;
-yumurta sarıları,un ,şeker,nişasta,vanilya bir tencerede süt ilavesiyle karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.Koyu bir muhallebi kıvamına gelince tereyağını ilave edip hızla çırpılır.
-Milföylerin arasına sürülüp,üzerine ince kesilmiş muz dilimleri yerleştirilir.
-Üçer  katlı ya da ikişer katlı olarak hazırlayabilirsiniz,
-üzerine bolca pudra şekeri eleyerek çaylarımızın yanına alabiliriz..

Tarifimi Paşasofram'a 74.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için gönderiyorum..

Etli Bezelye

zamanı geldi,artık pazarda içleri dolu dolu bezelyeler yerini aldı;
Klasik bir yemek;
*1,5 kilo bezelye
*300 gr(+,-) kadar dana kuşbaşı(küçük doğranmış)
*1 adet havuç,
*1 adet patates,
*1 adet kurusoğan,
*1 çorba kaşığı salça,
*tuz,karabiber..

Arzu edilen miktarda zeytinyağda,2-3 çorba kaşığı kadar,
(Ben genelde tüm yemeklerde zeytinyağ kullanıyorum)küçük doğranmış soğanlar ve et birarada bir güzel kavrulsun.
Suyunu çekip,rengi dönünce salçasını ilave edip,bir kaç kez daha çevirdikten sonra ,
sebzeleri ve sebzelerin üzerini kapatacak kadar sıcak suyunu ilave edip,
bezelyelerimizi pişirmeye devam edebiliriz,tabiiki kısık ateşte.
Bezelyenin yanına pilav en yakışandır bence..

                                                                    -  AFİYET OLSUN-

Sosisli mini pizzalar

(Çocuklara özel olsun bu pizzalar)
*Yumuşak,125 gr margarin,
*1,5 su bardağı ılık süt,
*1 yumurta,
*1 paket maya
*5 su bardağı un,
*1tatlı kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı tuz

-Unumuzu eleyip, ortasına şekerli sütle karıştırılmış maya, tuz,margarin ,yumurta konulup,yoğurarak elde edeceğimiz hamur ,kabarana kadar ılık bir yerde,üzeri örtülü mayalandırılır.
-Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp,el ile çay tabağından biraz büyük açılarak,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine bir fırça yardımıyla ,biraz eritilmiş yağ sürüp,bir süre daha mayalanması beklenir.
SOSİSLİ HARÇ:
*2 çorba kaşığı salça biraz suyla ezilerek açılır,
*10 tane haşlanarak ufak doğranmış sosis,
*tuz ,karabiber, kekik,
*1 kahve fincanı zeytinyağ ,
konularak karıştırılır.

-Hazırlanan sosisli harç pizzaların üzerine konulup,kaşar peyniri rendesi serpilir ve 180 derece ısıdaki fırına verilir.

Biraz uğraştırsa da tek tek ve ufak porsiyonlar halinde olması ikramı kolaylaştırıyor.

                                                       AFİYET OLSUN 


 

Çilekli muhallebi,

En romantik meyve çilek galiba,
kokusu ,görüntüsü,rengi ,tadı insanı mutlu eden bir şeyler var onda..
Tam da bahara uygun.

Yalnız tek özelliği fazla dayanamaması,eve geldikten sonra kısa sürede bitirmeniz gerekiyor.
Pazardan alınınca ,ilkgün tadı yerindeyse sade,hafif ekşimsiyse bol pudra şekeriyle afiyetle yiyip
bitiriyoruz.
Yukarıdaki görüntü ertesi güne kalan çileklerden oluştu;

Çilekler (1tabak kadar)ayıklanıp 1 bardak sütle beraber iyice blendırdan geçirildi.

Sonra bu çilekli süt ;
*2küçük poşet pirinçunu,(yaklaşık 4-4,5 çorba kaşığı)
*1 tatlı kaşığı nişasta,
*9çorba kaşığı tozşeker,
*1 paket vanilya,
*4 bardak süt ,
ile karıştırılarak, muhallebi kıvamında pişirildi,

Bugün güneşte parlıyor,toz toprak yağmurla basılmış,pırıl pırıl bir bahar sabahına uyandık.
Günümüzde ,hafta sonumuzda pırıl pırıl geçsin dilerim hepimizin.
SEVGİLER...


Zeytinyağlı Pırasa

*1 kilo pırasa,
*2 adet havuç
*1 çorba kaşığı pirinç,
*1 kesme şeker,
*yarım çorba kaşığı kadar salça(tercihe bağlı,konulmayabilir.)
*2-3 çorba kaşığı zeytinyağ.

Pırasa her hafta aksatmadan pişirdiğim yemek.
Hem hafif hem sağlıklı.
Özellikle öğlen öğünlerinin kurtarıcısı..
Malum önümüz yaz,hafiflemek lazım..

(Gri bir İstanbul sabahı,korkunç fırtına ve sonrası yağmur sersem etti bizleri yine..)

                                                                    AFİYET OLSUN

Peynirli Kolay Börek


*2su bardağı yoğurt,
*3 yumurta,
*küçük bir kalıp beyaz peynir,
*1 çay kaşığı kabartma tozu,
*3 çay kaşığı tuz,
*aldığı kadar un,
Tüm bu malzemelerle güzel bir hamur yoğuralım.
bolca unlayıp,oklavayla açarak,kareler halinde keselim.
kızgın yağda hafif hafif sallayarak önlü arkalı kızartalım.
Çayımızı koyalım,
misss gibi kokan börekleri sofraya alıp afiyetle yiyelim.

Hangi sofraya mı ? 74.hafta porselen demlik çay saati etkinliğinin olduğu paşasoframa.
Güzel bir hafta olsun..
                                                          AFİYET OLSUN                        

Köfteli Çorba

*250-300 gr kadar kıyma
*1 küçük soğan,
*1 yumurta,(akı köfteye,sarısı terbiyesine)
*yarım demet kadar maydanoz,
*köfteleri unlamak için 2-3 kaşık kadar un,
*1 adet havuç,
*3 çorba kaşığı kadar erişte,
*1 kaşık domates salçası,
*8 bardak kadar su(etsuyu yada tavuk suyu ilave edebilirsiniz yada bulyon katabilirsiniz)
*yarım limon suyu(terbiye için)
Tercihen 2-3 çorba kaşığı zeytinyağda(isterseniz tereyağ) salçayı açıp,küçük doğradığımız bir adet havucu şöyle bir kavurup,8 bardak kadar su ilave ederek,kaynamaya bırakalım.
Kıymamıza soğanımızı rendeleyip,yumurta akı, tuz ,karabiber,ince kıyılmış maydanoz ile yoğuralım ve minik köfteler hazırlayıp,unla iyice bulayalım.
Kaynamaya başlayan çorba suyumuza köftelerimizi ilave edip,pişmesini bekleyelim.
Köfteler pişmeye başlayınca eriştelerimizi içine atıp,hepsi iyice pişene kadar,kısık ateşte tutmaya devam edelim.
Piştikten sonra arzu ederseniz yarım limon suyu ve yumurta sarısı ile hazırlayacağınız terbiyeyi çorbaya ilave edebilirsiniz.

Çorbamı sıcak sıcak ooo piti piti ye ''Çorbalarımız etkinliğine'' gönderiyorum.

    HERKESLERE MUTLU BİR HAFTA SONU OLSUN..
    SEVGİLER...

Zeytinyağlı yaprak sarma


*500 gr kadar yaprak
*7-8 kuru soğan(Ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur)
*2 su bardağı pirinç,(küçük taneli olması tercih edilir)
*yarım demet maydanoz,dereotu,
*1 su bardağı zeytinyağ,
*1çorba kaşığı çam fıstığı,
*1 çorba kaşığı kuş üzümü,
*3 çay kaşığı kuru nane
*3 çay kaşığı tuz,
*1'er çay kaşığı tarçın,  yenibahar ,tozşeker,
* 1 limon suyu

-Fıstıkla beraber,rendelediğimiz soğanlar zeytinyağında iyice kavrulur,
-Piriçler katılıp,bir-iki çevrilir ve 2 bardak sıcak su konarak ,kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
-10 dakika kadar kapağı açılmadan demlendirilir.
-ince kıyılmış maydanoz,dereotu,tarçın,yenibahar,tuz,şeker,karabiber ,kuşüzümü ve limon suyu katılarak karıştırılır.
Tabi bu arada tadına bakıp malzemeleri ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
-Daha önceden iyice yıkanıp hazırlanmış yapraklara harcımızı koyarak dolmalarımızı hazırlarız.
-Tencereye dizip,2 su bardağı sıcak su koyarak,orta ateşte suyunu çekene kadar pişmeye bırakırız.
-Pişince üzerine yarım fincan zeytinyağ gezdirip, tencerenin kapağını aralayarak soğumasını bekleriz.
Sonra dolmalar servis tabaklarına aktarılıp,
hevesle bekleyen misafirlerin ya da iştahla pişmesini bekleyen ev halkının tabaklarındaki yerlerini alırlar..

Dolmaları sardım ,pişirdim ya tamam artık bugün gezmeye gidiyorum.Hava azıcık iyi gibi bugün,
bakalım İstanbul'da ne var ne yok.
sevgiler...
                                                             AFİYET OLSUN

Kayısılı ,çikolatalı Pamuk Poğaçalar.

Benim tarif defterimin nadide:) kurtarıcı tariflerinden ,hem şekerli hem tuzluya uygun pamuk poğaçalar.
Bloglararası dolaşırken Sevgili ZEL'de pamuk poğaçaları görünce,
- bende çayın yanına yapayım da yiyelim,epeydir yapmadım dedim.

*1 su bardağı sıvı yağ,
*6 yemek kaşığı toz şeker,
*4 çay kaşığı tuz,
*1 paket kuru maya,
*1 bardak ılık süt,
*1 bardak ılık su
aldığı kadar un.

-Süt ve su ile karıştırılan maya biraz bekletilip ,diğer malzemelerle yumuşakça bir hamur yapılıp,üzeri örtülü mayalandırılır.
Ben pamukları iki şekil yaptım ,deneme mahiyetinde ;

1-Yumurta akına batırıp, fındığa buladıklarımın içinde ,küçük kayısı parçaları,
2-Yumurta sarısı sürdüklerimin içinde, damla çikolata parçaları var.(evdekilerin taleplerine uygun olsun dedim.)
Pamuk poğaçalar böyle daha da bir güzel oldu sanki.
Bayıldık.
(Piştikten sonra üzerlerini şöyle elinizle su serpip hafif nemlendirin,ve üzerini örtün ki yumuşacık olsunlar.)

                                                           AFİYET OLSUN

Kıymalı Börek




Çocuklar;
-anne bugün börek yapsana ,diyince hemen şipşak hazırladığım tepsi böreğim bu.
*5-6 adet yufka
ara harcı;
*2 yumurta
*1,5 su bardağı süt,
*1 su bardağı yağ(yarısı sıvı yağ,yarısı eritilmiş tereyağ)

Kat kat döşenen, araları yukarıdaki harçla ıslatılan yufkaların ortasına ,bol soğanlı, karabiberli, bazen kuş üzümlü kavrulmuş kıyma harcı konularak döşenen böreğimiz fırında bir güzel pişip,okuldan gelecek çocukları beklemeye başlıyor,yanında ayranla..
                                                  AFİYET OLSUN


Beşamelli Silor

Gamlı Hazan yazmıştım bu Silor'un asıl tarifini .
Evde bir miktar daha kalmıştı. Bu sefer beşamel sosla denedim.


Beşamel sosta şaşmaz tarifim;
*2 çorba kaşığı un,
*2 çorba kaşığı tereyağ,
*2,5 su bardağı süt,
*1 yumurta,
*tuz karabiber,

Eritilen tereyağa unumuzu ilave edip,sürekli karıştırarak üzerine azar azar sütümüzü ilave edip,
muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edelim.
Altını kapadıktan sonra ılınmasını bekleyip, içine yumurtayı ilave edip yine hızla çırparak iyice yedirelim ve tuz karabiber ilave ederek beşamelimizi hazır hale getirelim.

Tavuk suyuyla ıslanan silorların üzerine haşlanıp didilen tavukları ,onun üzerine de beşamel sos
ve bol kaşar peynirimizi serpip fırında bir güzel pişirelim.
Bu tarifimi  Yöresel Lezzetler Etkinliği için Safiyenin sayfasına gönderiyorum.

Güzel bir pazar günü olsun hepimize.

Güllü Lokumlu Kurabiye

Lokumlara bayılırım,yumuşacık,tatlı ,mutlu eden bir tat.
Hele bir de kurabiyeye girince daha da güzel oldu. Sevgili Nurhan ablanın gününde tadına baktım,nefis bir şey.Deniyim bende dedim.O sade lokumdan yapmıştı benimkiler ''güllü'' olsun dedim,malum gül mevsimi geliyor.


Malzemeler;
*200 gr. tereyağ
* 1 paket krema,(her ikiside oda sıcaklığında)
*aldığı kadar un,
*lokum
 Hamurunda şeker yok.Krema,tereyağ ve un ile orta sertlikte bir hamur yapıp
20 dakika kadar dinlendiriyorsunuz.
Sonra pasta tabağı büyüklügünde yuvarlak açıp,8 e böldüğünüz hamurları içine lokumları yerleştirip,
sigara böreği gibi yuvarlıyorsunuz. 170 derecede pembeleşene kadar pişirip ,bolca pudra şekeri ile tatlandırıyoruz..
İşte bu kadar..

Günümüz lokum tadında olsun..Hem de güllü..
Bu tarifimi çay kahve bahane etkinliği için  Marifetanne ye gönderiyorum.Sevgilerimle beraber..

                                                              AFİYET OLSUN.

Ezogelin Çorba


* 1 su bardağı kırmızı mercimek,
*2 çorba kaşığı ince bulgur,
*1 çorba kaşığı pirinç,
*1 adet ince doğranmış kuru soğan,
*2 diş incecik kıyılmış sarımsak,
*1 çorba kaşığı biber salçası,
*1 çorba kaşığı domates salçası,
*2 tatlı kaşığı kuru nane,
*karabiber,tuz,
*kırmızıbiber,
*arzu edilirse yarım limon suyu.

Bir miktar zeytinyağda ince doğranmış soğan ve sarımsaklar şöyle biraz kavrulur,sonra baharatlar hariç diğer malzemeler eklenerek 3-4 dakika iyice kavrulur.

8-9 bardak kadar etsuyu ,tavuksuyu ya da bulyonla karışık sıcak su ilave edilerek ,
mercimekler iyice helmelenene kadar pişirilir.
Ben yine düdüklüyü tercih ediyorum,düdük çıktıktan sonra 10 dakika daha pişirip kapatıyorum.

Ezogelin çorbasını keşfettikten ve bu ayarı tutturduktan sonra en sevdiğim çorbamız oldu.

Bazen içine küçük köfteler de ilave ediyorum o da ayrı bir lezzet oluyor.
Sıcak sıcak içelim..Çorba iyidir ,sabahları bile bayılırım ben çorba içmeye.

                                                        AFİYET OLSUN

İshakiye(helva)

Çok eski bir yemek kitabından gözüme çarpan bir tatlı, daha doğrusu helva.
Salata ve balık tarifinden sonra iyi gider dedim.
Ne zamandır bunu denemek istiyordum.
Bu güne kısmetmiş.

Katkıda bulunan malzemeler;
*100 gr dan biraz az tereyağ,(80-90 gr kadar)
*100 gr dan biraz az margarin,
*2 su bardağı sıcak süt,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1,5 su bardağı pirinçunu,
*1 çay bardağı badem.

Efendime söyliyim, tereyağ ve margarin kavurmaya elverişli bir tavada eritilir.
-içine pirinçunu ve soyulmuş bademler ilave edilerek kavrulmaya başlanır.
-2 bardak sıcak süt içinde toz şeker eritilir.
-kavrulmakta olan pirinçununa azar azar katılarak karıştırmaya devam edilir.
-Helva kıvamına gelince ateşten alınır,ılınınca bir kaseye aktarılarak,sıkıştırılır ve servis tabağına ters çevrilir.

Değişik bir helva oldu.
Un helvası tadında ve kıvamında.
Bizimkiler çok beğendi..

Fırında Levrek Fileto

Hafta sonu balık keyfi;
Benim sevgili eşcazım balıkçısından aldığı Levrekleri güzelce fileto hazırlatır.
Evde bendeniz de bir tepsiye;
*2 adet patates,
*3 adet soğan,
*9-10 domates(tabii yaz domatesi olsa nefis ama çerilerle idare edeceğiz)
bu sebzeleri halka halka doğrayıp, yağladığım fırın tepsisine dizip,üzerlerine balıkları yatırıp,
tuz ,kekik ,zeytinyağ üçlüsüyle  tatlandırarak ,fırına veririm.

Fırından çıkan balıklar ,soframızda yerini alırlar.

Bu pazar rakı-balık keyfi olsun deyip kadehler kalkar.
Ne için derseniz;
Kesinlikle elektrik %9
Doğalgaz  %19
Zamlarının şerefine.


                                                      - AFİYET OLSUN-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...