Burgulu Kuru Pasta

Eskiden beri pastanelerde satılan ,çeşitli şekillerdeki kuru pastalardan adını almış bir tarif bu ve ben hepsini burgu şeklinde yaptım ama sizler şekil konusunda canınız nasıl çekiyorsa öyle yapın.
Evde dursun, misafire hazır ikram.
Yapımıda kolay;



*1 çay bardağı yoğurt,
*1 çay bardağı eritilmiş tereyağ,
*1 çay bardağı zeytinyağ,
*1 yumurta akı (sarısı üzerine)
*2 çay kaşığı tuz,
*1 çay kaşığı şeker,
*1 çay kaşığı kabartma tozu,
*aldığı kadar un.

İlk yedi malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra aldığı kadar un ilave edip ,ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edelim ve bırakalım 10-15 dakika dinlensin.
Sonra hamurumuzdan ufak parçalar alıp minik burgular hazırlayalım ,üzerine içine 2 çay kaşığı süt ilave ettiğimiz yumurta sarısını sürüp doğru fırına verelim ,üzeri pembe olana kadar pişsin minik kuru pastalar.
                                                           AFİYET OLSUN.

Mayonez Salata(Annem'den)

İlk yediğim zamanlar adı Rus Salatasıydı.
Özellikle uzun sandeviç ekmeklerinin arasına haşlanmış sosisle beraber çok leziz gelirdi.
 Sonra adı Amerikan salatası oldu .
Şimdi bizim evde mayonez salata olarak geçiyor ve annem resmen döktürüyor.
Damadı bayılıyor, torunlar da sıraya girdi.
''Ananee ne zaman mayonez yapıcaksın?'' diye sıkıştırıyor.
Özellikle bize maç seyretmeye gelecekleri zaman,
 yapıyor kocaman bir kase,tezahüratları görmelisiniz.

Hazırı var tabii ki artık şişe şişe market raflarında ,ama asla annemin mayonezinin yerini tutamaz ;


2 yumurta sarısı cam bir kasede, içine önce damla damla sonra iplik gibi incecik akıtılan 1,5 su bardağı zeytinyağı ile iyice karıştırılarak hazırlanıyor.
Ara sıra içine damla damla limon suyu katılıyor
(1 limon suyu)Yağ bitince tuz ve kalan limon suyu katılıyor. İçine haşlanmış ,ufacık doğranmış patates,havuç ,turşu ve bezelye harmanlanıyor .
    Kesinlikle evde yapılmışı başka bir lezzet oluyor .

    Annem harika yapıyorsun mayonezi,ellerine sağlık canım benim.    

                                             GÜZELLİKLE DOLU GÜNLER OLSUN....          

SÜTLÜ KEK

Sabah erken kalkıyorlar benim genç yavrular,
güne güzel tatlı tatlı başlasınlar , kahvaltıda sütle beraber birer dilim yesinler diye ,
hazırladım bu keki bu sabah.


Bu kek için katkısı olanlar;
*yarım paket eritilmiş ılınmış margarin,
*1 su bardağı şeker,
*1 su bardağı buğday nişastası
*1 su bardağı un,
*4 yumurta
*2 çorba kaşığı kakao,
*1 er paket kabartma tozu, vanilya
*Üzerine dökmek için bir su bardağı süt(oda ısısında)

Un,nişasta,kabartma tozu,vanilya, kakao birlikte elenir.
İçine yumurtalar ,yağ ve şeker konup mikserle 4 dakika kadar çırpılıp, yağlanmış kek kalıbına dökülüp önceden ısıtılmış orta ısılı fırında 30 dakika kadar pişirilir.
 Fırından çıkan kekin üzerine 1 bardak süt dökülüp ,servis için ılınması beklenir.
             Çok  güzel ,pamuk gibi,hazırlaması şipşak  bir kek.
              Seversiniz umarım.

                                                                 AFİYET OLSUN

Bulgurlu Köfte

Bulgur ve kıymanın birarada olduğu ,bereketli bir tarif.Yanına bir de pilav yaparsanız ,yemeğiniz tamamdır.


*Yarım kilo kıyma
*3 çorba kaşığı ince bulgur
*1 yumurta
*Dereotu(yarım demet kadar ince doğranmış)
*1 soğan
*tuz,karabiber,kimyon(1 er çay kaşığı)
*2 çorba kaşığı salça
*2bardak sıcak su


-Rendelenmiş soğan, yumurta, dereotu,tuz,kimyon,karabiber kıyma ile beraber iyice yoğurularak,köftemizi hazırlarız.
-Bu köfteden ufak ufak yuvarlaklar hazırlayıp, sıvıyağda şöyle bir kızartırız.
-Kızartılan minik köfteleri yayvan bir tencereye aktarıp, üzerine 2 bardak sıcak su ile ezilmiş salça döküp,  kısık ateşte güzelce pişiririz.

                                                      AFİYET OLSUN

AYVALIK KURABİYESİ

Uzun yıllardır ailem dolayısıyla tanışıp, neredeyse ikinci memleket edindiğimiz Ayvalık'dan adını alan üzümlü kurabiye tarifiyle buradayım bu sabah;



Bu güzel kurabiyeye katkıda bulunanlar;
*yarım paket margarin
*1 çay bardağı kuru üzüm,
*1 adet yumurta,
*1 çay bardağı yoğurt,
*1,5 çay bardağı nişasta
*1 su bardağı şeker
*vanilya,kabartma tozu
*aldığı kadar un.
                Un hariç tüm malzemeleri iyice karıştırıp, daha sonra aldığı kadar unla 5-10 dakika güzelce yoğurarak hazırlayacağımız hamurdan ,ufak parçalar koparıp, küçük toplar halinde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinde, orta ısıda yarım saat kadar pişirirsek, harika kurabiyelerimiz hazırdır efendim.(noktasız uzun bir cümle oldu galiba)

                                                          AFİYET OLSUN

Elmalı,Kakaolu Pudingli Kek

Sevgili komşum kahveye gelecek diye hazırladığım bir pastaydı.Kahvelerimizle beraber güzel oldu.
Annemle teyzeme de kısmetmiş.Öğleden sonra onlarda çaya geldiler ,pasta bu sefer çayın yanına eşlik etti.
Ertesi gün teyzem denemek için tarifini istedi, ona verdim sizlerle de paylaşıyim istedim.
Bu tarifimi gelibolu17 ye PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ için gönderiyorum.
tatlı yiyelim, tatlı düşünelim;
*3 yumurta,
*1su bardağı şeker
*1 su bardağı un,
*soyulmuş,minik doğranmış 2 elma,
*1 çorba kaşığı kakao
*yarım su bardağı küçük doğranmış ceviz
*kabartma tozu,
yumurtalar ve şeker iyice çırpılıp, diğer tüm malzemelerle karıştırılır ve fırına verilir.

Diğer yandan,
*1 yumurta,
*1 çorba kaşığı mısır nişastası,
*1çorba kaşığı kakao,
*2 kahve fincanı şeker,
*vanilya,
*2 su bardağı sütle,
güzel bir puding hazırlanır.
Fırından çıkan kekimizi ,soğuyunca üzerine döktüğümüz yarım kahve fincanı pudra şekerli su ile ıslatıp, üzerine hazırladığımız  ılınmış haldeki pudingimizi dökerek, misafirlerimize sunmak üzere dolapta beklemeye alabiliriz efendimm.

                                                                AFİYET OLSUN

Tepsi Böreği

Herkese güzel bir hafta sonu geçirmesi dileğiyle  başlıyorum bugünkü tarifime;
Çoluk çocuk ya da sevgili ya da eşlerle mutlu,romantik,ağız tadı ile geçecek bir cumartesi-pazar olsun.

Böreği belki güzel bir kahvaltıda ya da çayla beraber akşamüzeri belki evde belki bir deniz kenarında yersiniz mesela;

Hamur malzemesi:
*1 yumurta,
*1/2 su bardağı sıvı yağ,
*1 su bardağı süt
*1 çay kaşığı tuz,
*yarım paket kabartma tozu,
*aldığı kadar un.
Açmak için nişasta
*1 su bardağı sıvıyağ(üzerine dökmek için)

İç harcı;
250 gr kadar kıymayı,  ince doğranmış 1 adet kuru soğanla iyice kavurup, içine rendelenmiş bir domates katarak pişirip suyunu çektiririz, ocaktan aldıktan sonra da iyice kıyılmış maydanoz tuz karabiberle tatlandırıp harcımızı hazırlarız.


-Hamuru hazırlamak için, süt, yağ,yumurta,tuz ve kabartma tozunu iyice karıştırıp, elenmiş un ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur hazırlayıp, 24 ufak bezeye ayırırız.
-Bezelerin herbirini aralarını nişastalayarak minik birer tabak büyüklüğünde açarız.
-Hepsini açtıktan sonra 12' şerli 2 grup halinde birleştirerek ,2 büyük yufka haline getirip açtığımız hamurumuzun bir tanesini, yağlanmış büyük yuvarlak  borcamın tabanına yayıp ,üzerine iç harcımızı
koyarız. Diğer parçayı da malzemenin üzerine yayıp ,hazırlanan böreği kareler halinde dilimleriz.
-Üzerine ısıtılmış(hafif kızgın) bir su bardağı sıvı yağ döküp , böreğimizi orta ısılı fırında kızarana kadar pişirip, afiyetle yenilmek üzere misafirlerimize yada kendimize sunarız...


GÜZEL GÜNLER..

Kuru Meyveli Mozaik pasta..

Buzlukta hazır tutup ,aniden gelebilecek misafirlere kahvenin, çayın yanında çıkarıp ikram edebileceğiniz klasik bir tatlı tarifidir mozaik pasta.
özellikle çocukluğumuzun en tatlı hatıralarındandır ki şimdi benim gençler son kalan dilimi hangimiz yiycez diye didişebiliyorlar.

*250 gram margarin
*1 çay bardağı süt
*1,5 su bardağı pudra şekeri,
*1 su bardağı bitter kakao
*1 yumurta,
* 2 paket sade bisküvi
*7 kuru incir,
*8 kuru kayısı
*1 su bardağı kuru üzüm,
*1 su bardağı antep fıstık,

*üzeri için bir paket beyaz çikolata.( yada hazır glazürlerden kullanabilirsiniz)

-Margarini eritip ılıtıyoruz.
-Ilınınca içine süt,pudra şeker,kakao ilave ediyoruz.
-Yumurta ve ince doğranmış kayısı ,incir ve üzümler bir diğer aşamada ilave edilip iyice karıştırıyoruz.
-En son ufak ufak kırılmış bisküviler bu tatlı karışımla harmanlanıp, içine streç folya serilmiş dörtgen bir kalıba boşaltıp,sıkıca sarmalayıp, buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
          Servis yapacağınız zaman, benmari usulü eritilen beyaz çikolatayı pastamızın üzerine döküyoruz,
         geriye sadece afiyetle yemek kalıyor.

                                                    AFİYETLER OLSUN

Kırmızı Mercimekli Mantarlı Kek

Mercimeğin kek olarak güzel bir tat olacağını düşünmemiştim ,
taa ki bu tarifi deneyene kadar;

*1 su bardağı kırmızı mercimeği 2 su bardağı tavuk ya da et suyu ile iyice haşlıyoruz.
*100 gr kadar mantar iyice yıkanıp,kurulanıp,ince ince doğranıyor,
*1 adet havuç rendeleniyor,
*yarım demet maydanoz yıkanıp ince kıyılıyor,
*2 dilim ufalanmış bayat kepek ekmeği
*1 çorba kasesi kadar rendelenmiş kaşar peyniri hazırlanıyor.
bu malzemeler haşlanmış mercimeğe ilave ediliyor.
*3 adet yumurta iyice çırpılıp en son karışıma ilave ediliyor.

Diğer yandan iyice yağlanmış dikdörtgen bir kek kalıbının içi 3 çorba kaşığı kadar galeta unu ile iyice bulanarak hazırlanıyor ,kek karışımı bu kalıba dökülerek,
   190 derece ısıda 45 dakika kadar pişiriliyor..

Yanında bol yeşillikle gayet güzel tat da bir ikram.

Kayısı ve Damla Çikolatalı Kremalı Kurabiye

Şimdi bu aşağıda resmini gördüğünüz  kurabiyeleri yeni pişirdim ve tadına baktım, güzel olmuş,
tarifi paylaşmamak olmaz.


Bu tip kremalı kurabiye tarifleri var bu da benden olsun;
Kurabiye hamuru malzemeleri;
*1 yumurta,
*1 su bardağı tozşeker,
*10 çorba kaşığı tereyağ,
*1 su bardağı süt,
*aldığı kadar un(yaklaşık 4 su bardağı)
Güzel bir hamur yoğurup ,streçleyip buzdolabına kaldırın 2 saat dinlensin.
Krema :
*3 yumurta sarısı,
*2 su bardağı süt,
*4 çorba kaşığı mısır nişastası,
*Yarım su bardağı toz şeker,
*vanilya,
*bir tutam tarçın,
(Piştikten sonra içine ilave edilecek)
*çok ufak doğranmış 2 kuru kayısı,
*1 çorba kaşığı damla çikolata,
pişirdiğimiz koyu kıvamdaki kremayı soğumaya bırakalım.

Üzeri için;
* 1 yumurta akı.

Hamuru 2 parçaya ayırıp, merdana ile açalım. Birinin üzerine kremayı eşit aralıklarla paylaştırıp,diğer parçayı üzerine yayalım ve bir kalıpla(ben çay bardağı kullandım) kesip kurabiyeleri fırın tepsisine
dizelim.Kalan parçalardan fındık kadar parçalar yapıp üstlerine süs yapalım.

Üzerlerine bir fırça yardımıyla yumurta akı sürelim ve 180 derecede fırına verelim. Pişmesine yakın fırından alıp, üzerlerine damla çikolata koyalım.
 TATLI MI TATLI  GÜZELLİKLERLE DOLU BİR HAFTA BAŞLASIIIN..

KANDİL SİMİDİ


hadi kendim yapiim derseniz,  işte size kandil simidi tarifi;

* 250 gr margarin
*1 kahve fincanı zeytinyağ,
*4 çorba kaşığı yoğurt,
*1 yumurta sarısı,( akı üzeri için)
*5 su bardağı un,
*1 çorba kaşığı mahlep,
*2 kahve kaşığı tuz,
*kabartma tozu,
*susam,

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin, un hariç, diğer tüm malzemelerle iyice karıştırılır.
Daha sonra elenerek ilave edilen un ile yumuşak bir hamur yapılır.
Hamurdan ufak parçalar kopartılır,
simit şekli verilir,
yumurta akına batırılıp susama bulanır.

170-180 derecede pişirilir. Çıtır çıtır..miss.

                                                         AFİYET OLSUN

Siyah İnci Kurabiyesi

Daha önce,
henüz mutfağımı açmadan önce ,
yazdığım Siyah İnci Kurabiyesi,
artık kesin vazgeçilmez tariflerim arasında. Çocuklar bayılıyor,sabah pişirsem ,ertesi sabaha zor kalıyor.
Tabii gençler tam gelişme çağındalar , sevdikleri şeyi kaçırmıyorlar. Elimde alıştı, sık yapar oldum.


Malzemelerini  tekrar yazıyorum;
250 gr tereyağ
-1 subardağı pudra şekeri
-1 yumurta
-vanilya,kabartma tozu
-2 çorba kaşığı kakao
-4 subardağı un
İnci malzeme: )
-1 su bardağı hindistancevizi
-1 yumurta akı
-1 çorba kaşığı süt
-3 çorba kaşığı pudra şekeri.

Üzeri içinde benmari usulde eritilmiş siyah çikolata.

Bu yaptığımda kakaom az kalmış kurabiyelerin rengi sütlü kahve oldu.
Umarım deneyip beğenirsiniz.

BAL KABAĞINDAN PASTA



Balkabağı bu,
 bazen külkedisinin arabasına dönüşür ,
bazen de annemin elinde nefis bir balkabağı pastasına.

Kabul gününde, sevgili Annem bu nefis tatlıyı ikram etti misafirlerine,çok beğendik.

Üstelik çokta zor değil.

Malzemeler;

*1 kg. balkabağı,
*yarım kilo toz şeker,
*1 su bardağı süt,
*1 paket krem şanti
*yarım paket pötibör bisküvi.
*1,5 su bardağı ceviz
*1 su bardağı kuru üzüm,
*80 gr beyaz çikolata .

-Kabakları tatlı yaparken olduğu gibi doğrayıp şekerle yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim.
-1 bardak sütle krem şantiyi hazırlayalım.
-Pişirdiğimiz kabakları püre yapar gibi iyice ezip, ufalanmış bisküviler, kuru üzüm,iri dövülmüş ceviz,
ve hazırladığımız krem şanti ile karıştırıp ,içine folyo serilmiş(ya da streç filmle kaplı) kek kalıbına
boşaltıp ,ikram etmek üzere derin dondurucuda  1 gece bekletelim.
-Servis yapmadan önce de üzerine bolca beyaz çikolata rendeleyelim.

Yapımı kolay bir tarif.
Kabak tatlısına, biraz fark katmak isterseniz ,
deneyin derim.

Yoğurtlu Börek


 Adına aldanmayın, börek kod adlı poğaçada diyebiliriz.

MALZEMELER;

*Yumuşak 250 gr margarin,
*3 çorba kaşığı yoğurt,
*2 yumurta,
*5 su bardağı kadar un,
*tuz(1-2 çay kaşığı)

iç harcı;

*yarım kalıp beyaz peynir,
*1 yumurta akı,(sarısı üzerine ayrılır)
*İsterseniz maydanoz dereotu

Unumuzu eleyelim, ortasına yağ ,yoğurt,yumurta ve tuz koyup karıştıralım ve un ile yoğuralım.
Elde ettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, avuç içinde açalım ve içine peynirli harcımızdan koyalım.
D şeklinde kapatıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ,üzerlerine de yumurta sarılarını sürdükten sonra orta ısılı fırına verelim, pişsin.

HAFTAMIZ ÇOK GÜZEL GEÇSİN,
SAĞLIKLI, MUTLU,
AĞZIMIZIN TADI YERLİ YERİNDE OLSUN.



Limon Muslu Şarlot

Mayhoş bir tatlı, ağzınızda çok hoş bir tat kalacağına eminim.
biraz uğraştırsa da güzel oldu .


Malzemeler;

*1 adet hazır kek,
* 2 su bardağı krema,
*3 yumurta,
*1 su bardağından bir parmak kadar eksik toz şeker,
*1 kahve fincanı limon suyu,
*1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi,
*1 çorba kaşığı jöle(ben muz jölesi kullandım)
*1 çorba kaşığı pudra şekeri


-Hazır yuvarlak kek eşit dikdörtgen parçalara kesilir,kenarları üzeri için ayrılır.
-Kek dilimleri bir küçük tepsiye dizilir, ıslatmak için;
*5 çorba kaşığı su
*2 çorba kaşığı toz şeker
*3 çorba kaşığı limon suyu iyice karıştırılarak bir sos elde edilir ve keklerin üzerine kaşık kaşık dökülür.
Kek kenara alınır ve karışımı içine çekerken diğer yanda krema hazırlanmaya başlar.

-Benmari usulu pişirilecek olan krema için, 1 su bardağı krema bir tencereye konur ve yumurta sarıları
ile yarım su bardağı toz şeker katılarak, kısık ateşte, sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir.

-koyulaşınca limon suyu ve limon kabuğu rendesi ilave edilir ve iyice çırpılır.
-Ocaktan alına kremaya 1 çorba kaşığı jöle ilave edilip eriyene kadar karıştırılıp oda ısısında soğumaya bırakılır.Arada karıştırılır ki kabuk tutmasın.

-Yumurta aklarını kar haline gelene kadar çırpıp kalan toz şekerle karıştırıp soğumuş kremaya katılır.
Mus hazır hale gelir.

-Yuvarlak derin bir kalıba  ıslatılmış kek parçalarının yarısı konulup üzerine hazırladığımız limonlu mus kaplanır, bir kat daha kek konur ve bu şekilde pastamız hazırlanır.

-Buzdolabında bir gece bekletilir.
-Servis yapılacağı zaman 1 su bardağı krema iyice çırpılarak pastanın üzeri bu krema ile kaplanır,
kremanın üzerine de kalan kek parçaları rendelenir ve pudra şekeri elenir.

SÜTLÜ İRMİKLİ PASTA



Kar gibi beyaz bir tatlı,
arada bisküvilerde sürprizi olsun.

*10 çorba kaşığı irmik,
*10 çorba kaşığı toz şeker,
*1 litre süt,
*1 çorba kaşığı tereyağ,
*1 çorba kaşığı hindistancevizi,
*1 paket kakaolu bisküvi
*1 paket vanilya,

-Süt ve şeker bir tencerede kaynatılır içine irmik serpiştirilerek katılır ve koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
-Koyulaşınca ateşten alınıp 1 çorba kaşığı yağ, vanilya ve hindistan cevizi ilave edilir.
-gülsuyu ya da su ile ıslatılmış cam tepsiye yarısı boşaltılır.
-Üzerine 1 sıra bisküvi dizilir ve kalan tatlı bisküvilerin üzerine yayılarak,kaşıkla düzeltilir.

İşte size beyaz bir kar tatlısı olsun bu havalarda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...