Likörlü Kek


En favori kekimiz diyebilirim.

Benim gençler bayılıyor, browni gibi, ıslak kek gibi, kakaolu kek gibi.

Malzemeler;
*1 su bardağı süt,
*4 yumurta
*250 gr eritilmiş margarin,
*2 su bardağı şeker,
*3 su bardağı un,
*3 çorba kaşığı kakao
*2 çorba kaşığı likör(hangisi varsa ya da yoksa  kullanmayabilirsiniz tercihe bağlı,tat yine güzel)
*kabartma tozu, vanilya.

-Eritilmiş yağ ve 1,5 su bardağı şeker (yarım bardağı ayrılacak) kakao,vanilya,likör iyice karıştırılır.
Kesinlikle derin bir kap kullanın.
-Sonra 1 bardak sütü azar azar ilave edip çırpmaya devam edin.
çok tatlı bir karışım oluyor bundan 1 su bardağı bir kenara ayırın, sonra lazım olacak.

-Kalan karışıma 4 yumurta ve ayırdığınız yarım bardak şekeri ilave edip çırpmaya devam edin.
-En son kabartma tozu ile karıştırılarak elenmiş unuda katarak , önceden yağlanarak hazırlanmış kalıba boşaltın  ve 180 derece de ısıtılmış fırında  30-35 dakika pişirin.

-Çıktıktan sonra, sıcak haldeyken üzerine daha önceden ayırdığımız 1 su bardağı kakaolu karışımı dökün ve hemen içine çektiği sosla çok güzel bir tada bürünen kekinizi,

Afiyetle yiyin.

Hindistancevizli Kurabiye


Kurabiye ve çay vazgeçilmez ikilim, çayı şekersiz içtiğimden sanırım yanında tatlı bir şeyler yemek hoşuma gidiyor.
Bu tarifide bir yemek kitabından almıştım, hem yapılışı kolay hem de kıyır kıyır..

Oda sıcaklığında 125 gr margarini ,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 yumurta sarısı,
2 çorba kaşığı hindistancevizi ilave ederek karıştırıyorum.
2 su bardağı kadar unu kabartma tozu ilavesiyle karışıma eleyerek ,ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyorum.
Elde ettiğim hamurdan ceviz büyüklüğüne parçalar kopartıp önce  yumurta akına sonrasında bir küçük  tabakta bekleyen  2 çorba kaşığı hindistancevizine bulayarak,
yağlı kağıt serilmiş fırında 180 derecede 20-25 dakika pişiriyorum.

Demlenmiş güzel bir çayla harika gidiyor.

Fırında Patatesli Pırasa

Sevgili ANNEANNENİN blogunda görüp aklıma yazmıştım.
Pırasaları bu sefer bu tarifle ,biraz da katkılarımla değerlendirdim. Çok leziz oldu. Patatesle pırasa birbirlerine yakıştılar.




*1 kilo pırasa halka halka doğranıp,çok az su ve biraz zeytinyağla haşlanır.
*2 adet patates iyice ezilip püre haline getirilir.
*1 yumurta ,
*1 kase kadar kaşar peyniri rendesi,tuz karabiber, biraz kırmızı biber ile birlikte
pırasa yumurta ve patatesler birbirine harmanlanır, yağlanmış cam tepside fırına verilir.
Hafta başı bugün ne pişireyim diyorsanız, kolay ve lezzetli.

Tavsiye olunur.

MERCİMEKLİ KÖFTE VAR


Faydalı bir bitkisel protein daha.Sofralarımızın klasik tatlarından .Zaten tam bir bakliyat düşkünüyüm.

Kırmızı mercimekte en çok çorba olarak pişer mutfağımda ama salata türü olan bu tarifte annemden öğrendiğim en güzel lezzetlerden.

MALZEMELER,

*2 su bardağı kırmızı mercimek,
*1,5 su bardağı ince bulgur,
*3 adet kuru soğan,
*yarım çay bardağı kadar zeytinyağ,
*6-7 taze soğan,
*yarım demet maydanoz,
*1 kaşık biber, 1 kaşık domates salçası,
*1 tatlı kaşığı kimyon,
*arzuya göre kırmızı biber

mercimeği 3-4 subardağı kadar su ilavesiyle haşlıyorum.
 Haşlanınca henüz sıcakken içine ince bulguru ilave edip,iyice şişmelerini ve soğumalarını bekliyorum.

 Tabii beklerken bir yandan da , 3 adet ince doğranmış kuru soğanı zeytinyağda sararıncaya kadar kavuruyor ve iyice pişince salçasını ilave edip,ocağın altını kapatıyorum.
Maydanoz ve taze soğanlar da ince ince kıyılıp, diğer yanda hazır bekliyor.
En son aşama,  tüm malzemeler harmanlanıyor , elde yapılan  küçük köfteler servis tabağındaki yerlerini alıyor.

İster çay sofrası efendim, ister yemek sofrası,
 durum neyse ona göre afiyetle yeniyor.




Fırında Sebze Mücveri.

Çarşamba günü pazarımız var,
rengarenk sebzeler mutfağa girince ,buzdolabının görüntüsü tam bir bahar görüntüsü oluyor.Midem görüntüyle bile ferahlıyor.

Bu mücver tam bir sebze bahçesi;
harika oluyor.Tarifteki sebzelerin adedini kalabalık durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

*1 adet havuç
*1 adet patates,
*1 küçük pırasa,
bu üç malzemeyi rendeleyip, biraz zeytinyağda(2-3 çorba kaşığı) soteleyin.
*yarım demet maydanoz,
*3-4 adet taze soğan,
*3-4 dal ıspanak ya da pazı,
ince ince kıyılıp sotelenen diğer sebzelere katılır ve soğumaya bırakılır.

*2 yumurta,
*3 çorba kaşığı yoğurt,
*3 çorba kaşığı un,
tuz,karabiber
yumurta yoğurt ve un bir kapta karıştırılıp, sebzelerle harmanlanır. yağlanmış ufak bir cam kaba boşaltılıp, orta ısılı fırında kızarana kadar pişirilir.



(piştikten sonra çekemediiim)

Kakaolu 1-2-3-4 Keki

işte böyle formüllü bir kek tarifi, unutmanız mümkün değil,

*1 su bardağı yoğurt,
*2 su bardağı şeker,
*3 su bardağı un,
*4 yumurta,

*125 gr eritilmiş margarin,
*bir paket vanilya,kabartma tozu,
 *bir çorba kaşığı limon suyu,
*2 çorba kaşığı kakao

keki benim çocuklar çok beğendi,ben pişirdim ki sabahta birer dilim sütle yerler
 ama okul dönüşü kek aşağıda göründüğü haldeydi, sabaha kalır mı bilmem.



                                                  AFİYET BAL OLSUN

Barbunya

yine bir zeytinyağlıyla devam,
annem;
'' aa, sofra zeytinyağlısız olmaz, hele ki misafir davetliyse, en son zeytinyağlı ikram edilir.'der.
Bizde zeytinyağlıları her daim severek yeriz.
Mutfaklarımızın en klasik tatlarından zeytinyağlı barbunya ..
Meze olarak da tanırız kendisini .

(maydonozu eksik kaldı,unutmuşum bak.)

     Yazdan dolaba  bol bol taze barbunya hazırlayıp koyuyorum, kışın yemek için. Çünkü hazır alınmış kuru barbunyalar piştiğinde aynı lezzeti vermediği gibi haşlar haşlamaz kabukları açılıveriyor ve bu görüntüde hiç hoş olmadığı gibi tazesinin yerini asla tutmuyor.


Önce barbunyaları yarı haşlayıp,beklemeye alıyorum.
* 1adet kuru soğanı ince ince doğrayıp, yarım bardak kadar zeytinyağda iyice kavuruyorum.
*mevsimine göre, yazsa mutlaka 2 adet domates rendeliyorum, kışsa renk ve tat verme işi 1 kaşık domates salçası ile oluyor.
*3-4 diş sarımsak,
ben bütün atıyorum içine ,eşim  pişmiş sarımsağa bayılıyor.
* 1 adet çok küçük doğranmış havuç,
*tercihe göre ufak bir patates yada küçük doğranmış kereviz ayrı bir tat katabilir.
*2 çay kaşığı toz şeker,
* tuz

hepsini kavurup, en son barbunyaları da bir bardak kadar sıcak su ile ilave edip pişmeye bırakıyorum.
Barbunyayı pişirirken düdüklü tencere tercih etmiyorum ,çünkü zaten kısa sürede pişiyor ,düdüklü iyice helmelenmesine neden oluyor.

Bu tip yemekleri bilmeden olmaz gibi geliyor bana.
Mutfağın alfabesi gibi basit, klasik ,leziz..







KURU KÖFTE

-Küçükken annemin yaptığı kuru köfte ve patates kızartmasını ne de çok severdim.
tepeleme yapardı böyle, bayıla bayıla yerdik.
- aa ,öylemi canım,benimkiler nasıl olmuş bakalım?

Sevgili kayınvalidem yaparmış oğlu severmiş,
şimdi de ben yapıyorum ,
benim oğlum seviyor..
yanına patates kızartması, salata ,ayran ..



*yarım kilo dana kıymanın içine;

*2 dilim bayat ekmek içi,

*1 kuru soğan,

*1 diş rende sarımsak,

*1 yumurta,

*arzu ederseniz yarım demet kadar ince kıyılmış maydanoz,

*karabiber(olmazsa olmaz) tuz, isteğe bağlı kimyon,

*yumuşak olsun derseniz 1 çorba kaşığı kadar süt

hepsini böyle iyice yoğuracaksınız ki köfte  güzel olsun. Ve yoğurduktan sonra hemen kızartmayıp dinlendirirseniz daha da fevkalade.

sonra ister tavada yağda kızartın ki tadı başka bir şeye benzemez ,
amaa fırında da pişirilip sofraya gelmesi tabii ki mümkün köftenin.

Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası


Çocuklara hamileyken ,hergün yeşil mercimek yiyordum, inanılmaz şekilde canım istiyordu. Kıymalı
yeşil mercimek ne lezzetli gelirdi.
Hala çok seviyorum , yemeğinden sıkıldıysanız bu tarifteki çorbada çok leziz ve doyurucu oluyor.

malzeme ve yapılış,
*1 su bardağı yeşil mercimek yıkanır ve yarı haşlanarak ,haşlama suyu dökülür.

*2 adet kuru soğan, 2-3 kaşık zeytinyağda kavrularak sarartılır,

*2çorba kaşığı un ilave edilir ve birkaç kere daha karıştırılır, un kokusu biraz gidene kadar.

*daha sonra haşlanmış yeşil mercimek ve 8-9 bardak kadar su(et suyu ,tavuk suyu ya da bulyon)
konularak pişirilir.

*1 kahve fincanı arpa şehriye mercimekler pişince ilave edilir ve 15 dakika daha kısık ateşte pişirilir.

*yarım su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı kuru nane , altını kapattıktan hemen sonra ilave edilerek,
     miis gibi çorbamız yemeye hazır halde beklemeye başlar.

Ben kahvaltıda da, çorba sevenlerdenim.
Siz ?
 

ÇİKOLATALI KREMA,


canım tatlı çekti mi, hemen hazırlayabileceğim bir tarif bu.
Bu günde 14 Şubat tatlı mı tatlı geçsin diye pişirdim .

Soğumasını beklemeden ılık ılık bile yiyebilirsiniz, tıpkı pişerken dayanamayan oğlum gibi.

MALZEMELER;

*1 litre süt,
*1,5 su bardağı şeker,
*3 çorba kaşığı un,
*3 çorba kaşığı kakao,
*2 yumurta,
*1 paket vanilya,
*Limon kabuğu rendesi,
*1 fincan fındık içi,


       Un, kakao, şeker, limon kabuğu rendesi ve yumurtaları bir tencerede iyice karıştırıyorum ve azar azar süt ilavesiyle ,orta ateşte kaynayana kadar pişiriyorum.Bir süre kaynayan kremayı ocaktan alıp,
kaselere boşaltıktan sonra üzeri fındık içiyle süslüyorum.



ALMAN KEKİ,

nasıl oluyormuş diyorsanız buyrun, sünger gibi yumuşacık ve lezzetli;
Bu tarifimi GÜLO ANNE'ye 72.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ için gönderiyorum.
Çayla iyi gidiyor,biz dün pişirip çay keyfimizi yaptık.



Malzemeler;

*4 adet yumurta,
*3 kahve fincanı şeker,
*1,5 su bardağı un,
*1 su bardağı patates nişastası,
*250 gr yumuşak margarin,
*kabartma tozu,vanilya,
*1 çorba kaşığı limon suyu,
*2 limonun kabuğu rendesi.

Kuru malzemeler yani,
un, nişasta ,kabartma tozu vanilya bir kaba elenir.
şeker ve margarin krem haline gelene kadar karıştırılır.
İçine yumurta sarıları, limon kabuğu rendesi,limon suyu ilave edilir.
Diğer yandan kar haline getirilmiş yumurta akları bu karışıma katılır ve tahta kaşıkla karıştırılır.
En sonda kuru malzemeler ilave edilir.
Önceden ısıtılmış  fırında orta ısıda 35-40 dakika da hazır olur.

Üzeri için ise, 1 su bardağı kadar pudra şekeri azar azar sıcak su ilavesiyle bir sos haline getirip,
kek soğuduktan sonra üzerine dökebiliriz.
  AFİYET OLSUN.

Zeytinyağlı limonlu kereviz





Sebzelerle devam,
Vitamin,mineral açısından zengin bir sebze kendileri.
İtiraf ediyorum önceleri kendisini pek sevmeden kullanırdım ama son yıllarda kerevizi çok severek pişiriyor ve yiyoruz.(Çocuklar dahil değil) Özellikle soyarken mutfağa yayılan  kokusuna bayılıyorum.
Çeşitli pişirme şekilleri var,  en çok zeytinyağlısını ve etli terbiyeli kereviz pişiriyorum bazen de salatasını yapıyoruz ,bayıla bayıla yiyoruz.


Zeytinyağlı limonlu kereviz;

* 1 kilo kereviz,
*1 adet havuç,
* 1 adet patates,
*1 adet kurusoğan,
*1 çaybardağı kadar bezelye,
*yarım su bardağı kadar zeytinyağ.
*1 limon suyu,
*1 çay kaşığı şeker,
*tuz

pişirme işini düdüklü tencereyle yaparsanız hepsini çiğden koyabilirsiniz ve ben genelde öyle yapıyorum.
Aksi halde,
ufak doğranmış soğanları zeytinyağda sararıncaya kadar kavuruyorum. Diğer yandan soyulup küçük küçük doğranan sebzeleri yıkayıp, soğanlara ilave ediyorum. Düdüklüde pişerken hiç su ilavesine gerek yok ama normal tencerede 1 bardak kadar su ilave edebilirsiniz.Tuz,şeker ilavesiyle pişen kerevizi ,indirmeye yakın limon suyunu ilave edip altını kapatıyorum ve zeytinyağlı olarak sofrada yerini alıyor.


Karşınızda Ocak ayı zam şampiyonuu,


olarak ekranlarda sıkça adı geçen karnabahar.Fiyatı 4-5 TL dan aşağı inmiyor.
Kış aylarında çok fazla yaptığım bir sebze.Ben en çok kıymalısını severim ,eşim ve çocuklar kızartmasını.Önce karnıbaharları beş dakika kadar haşlıyorum.
sonra;
*2 yumurta,
*yarım su bardağı süt,
*2 çorba kaşığı unu ,
 ve bir miktar tuz ve karabiberi  çırparak, koyuca bir sos elde ediyorum.Haşlanan karnıbaharları bu sosa bulayarak kızartınca, benimkiler de iştahla  mideye indiriyorlar .

Şimdilik hoşçakalın, dün pazardan aldığım tazecik yapraklı ıspanaklar ayıklanıp yıkanmak üzere beni mutfakta bekliyorlar.
                                                        

KARAKÖY POĞAÇASI,



davet etmiş katılmamak olmaz,
 Malzemeler;
* 1 su bardağı yoğurt,
*1 paket kuru maya,
*yarısı margarin, yarısı zeytinyağ olmak üzere 1,5 su bardağı yağ.
* 1 yumurta akı hamura , sarısı üzerine,
* 5-6 subardağı kadar un.
*tuz,
*yarım kalıp kadar beyaz peynir.

Maya yoğurtla ezilir,tuz,yumurta akı ve yağ konup iyice karıştırılır. Un ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır ve küçük parçalara ayrılır.Üzeri örtülerek kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Daha sonra avuç içinde biraz  açılarak peynir harcı konur ve kapatılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek orta ısılı fırında pişirilir.

Çayları dolduralım, poğaçalar hazır.




Mavi haşhaş tatlısı,


Teyzem Afyon gezisinden bir paket mavihaşhaş getirmiş .Ben ilk kez duydum adını .Onlar tatlısını yemişler çok beğenmişler,pakette de tarif yazıyor,
bende uyguladım ,çok hafif ve lezzetli oldu.Buralarda satılıyor mu bilmem ama güzel bir yöresel tatlı.

Malzemeler;
*2 adet yumurta,
*1 su bardağı şeker,
*1 su bardağı süt,
* 1 su bardağı sıvı yağ,
*1 su bardağı mavi tane haşhaş.
*1 su bardağı irmik,
*1 su bardağı un,
1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu
isteğe göre limon ya da portakal kabuğu rendesi.

Şerbet;
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker, kaynatılıp inmesine yakın içine 1 dilim limon atılır ve ılıması için bekletilir.

Şeker ve yumurtalar 5 dakika kadar mikserle çırpılır, daha sonra diğer malzemelerin hepsi karışıma ilave edilip bir 5 dakika daha mikserlenir.Yağlanmış büyük yuvarlak borcama dökülen tatlı ,
170 derece ısıdaki fırında 40 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp ılınınca ılık haldeki şerbet dökülür ve ikram edilir.

                                                 

CEVİZLİ HAVUÇLU SALATA,


Salatalar artık özellikle  misafir günlerinin olmazsa olmazı.

Çocukluğumda annemle gittiğim günlerde  menü genelde, kek, poğaça,börek üçlüsüydü. Sütlü tatlılar ve salatalar daha sonraki zamanlarda menüde yeralmaya başladı.  Bu da hem günlerde hem de meze olarak akşam yemeklerinde yapabileceğiniz bir tarif çok lezzetli oluyor.

Malzemeler;
* 2 adet kabak 
*4 adet orta boy havuç,
*1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz,
* 2 diş sarımsak, tuz
* 1 çorba kaşığı mayonez,
*3 çorba kaşığı süzme yoğurt,

Kabak ve havuçları rendeleyip,  çok az zeytinyağda harlı ateşte kavuralım. Daha sonra  soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra diğer tüm malzemeleri ilave edip  , salatamızı  soframıza alalım.

                                        

Patatesli poğaça,



Canınız ne zaman poğaça çekerse kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir tarif,

Üstelik misafiriniz gelecekse bir gün önceden hazırlayıp streçleyip,buzdolabında bekletebilirsiniz hamurunuzu,   bekletince daha da lezzetli oluyor. İç malzemesi isteğinize bağlı ama ben patatesli yapıyorum yumuşacık oluyor.

Malzemeler;
* 2çay bardağı yoğurt,
* 2 çay bardağı sıvı yağ.
* 100 gram kadar tereyağ(oda sıcaklığında)
*1 yumurta akı (sarısı üzerine sürülür)
*1 çay kaşığı kadar tuz
*1 paket kabartma tozu
  aldığı kadar un.
 
Tüm bu malzemelerle ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yapıyorsunuz.

İç malzeme:
1 adet kuru soğanı ince ince doğrayıp, 2 kaşık kadar sıvıyağla sararıncaya kadar kavurun. Önceden haşlanıp püre haline getirilmiş 2 adet patatesi soğanla beraber karıştırıp, indirmeye yakın tuz ve karabiber arzu ederseniz biraz kırmızı biber katarak iç harcımızı hazır hale getiriyoruz.

Hamurdan aldığımız ceviz büyüklüğünde parçaları avucumuzda açıp içine  harcını koyup, yuvarlak şekil vererek , pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve çörek otu serpelim.

180 derece ısılı fırında  pişirelim.

        İster misafire, ister sıcak sıcak kahvaltıya ,ister yapayalnız kendimize çayımızın yanına,

       afiyetle yenilsin..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...