BAKAN PASTASI,


Neye bakan ya da hangi bakan bilmem ama tarifin ismi bu ,havalı bir isim.
Biraz da uğraştırıyor ama güzel bir ikram;

Malzemeler;
* 250 gr kadar kedi dili bisküvi,
*4 çorba kaşığı mısır özü nişastası,
*4 çorba kaşığı portakallı toz içecek(Tang ya da oralet)
* 14 çorba kaşığı şeker,
*4,5 su bardağı su,
*1 limon suyu,
*küçük doğranmış 2 adet mandalina,
*küçük doğranmış 4 adet elma,
*küçük doğranmış 4 adet muz.  (Meyveler mevsime ve isteğe göre ayarlanabilir,çilek,kayısı,şeftali
                                                     üzüm olabilir mesela)

Şeker ve oralet 3,5 su bardağı su ilavesiyle kaynatılır. Diğer tarafta 1 su bardağı su ile ezilen nişasta
kaynatılan oralete katılarak pişirilir ve pişmesine yakın limon suyu ilave edilir.

 Bu şekilde hazırlanan pelteden bir miktar  ıslatılmış kalıba dökülür üzerine kedidilleri yerleştirilir,bir kat daha pelte konur, onun üzerine de mevyeler dizilir yine pelte konur , kaşıkla bastırarak düzeltilir.
  Soğuyunca buzdolabına konulup bir gece bekletilir. Ertesi gün ters çevrilip üzeri 2 çorba kaşığı hindistan cevizi ile süslenir.

          Serin ve mayhoş, hem de tatlı mı tatlı.

                                                  -Afiyet olsun-

Kıymalı Cevizli Kiş


           Bu tarifi  bir yağ markasının yemek kitabından aldım. Çaylık ne yapayım? diye düşünürken mutlaka bir şeyler karıştırıp bakınırım ,bu da hep gözüme çarpan bir tarifti.

Çok basit ve lezzetli oldu, fırında pişerken mis gibi koktu, zor bekledik pişmesini, çaylarımız şenlendi.

Hamur için malzemeler;
*100 gr kadar yumuşak margarin,
*1,5 su bardağı un,
*1 yemek kaşığı şeker,
* 1 tutam tuz,
*1 adet yumurta

bu malzemelerle hazırlanan hamuru 30 dakika kadar buzdolabında bekletiyoruz.

Üzerindeki harç malzemeleri;

*200 gr kadar kıyma,
*2 adet soğan,
* 1 diş sarmısak,
*1 bardak ince iri dövülmüş ceviz,
*yarım demet kadar kıyılmış maydonoz,
yeterince tuz.

Sararıncaya kadar kavrulan ince kıyılmış soğanlara kıyma ilave edilip iyice kavrulur.Pişmesine yakın
sarımsak, ceviz,tuz katılıp ,ocağın altını kapattıktan sonra maydanozlar ilave edilir.

Soğuyan hamur , yağlanmış fırın kabına alınarak içine yerleştirilir.Üzerine malzemeler konur,
      170 derece ısıda 30-40 dakika arası fırınlanır.

                                 -Afiyet olsun-

Sucuklu Kolay Pizza


Çocukların en sevdiği yiyeceklerin başında gelir sanırım. Ben bazen mayalı hamurdan ,bazen ekmek hamurundan bazen de daha da kolayına kaçıp, evdeki tost ekmeklerinden pizza denemeleri yaparım.

Bu tarif hem önceden hazırlanabildiği için daha da rahat geliyor bana. Çok basit ve çok lezzetli oluyor.

Denemenizi öneririm;

Malzemeler;

* 8-9  dilim tost ekmeği(kenarları alınmış)

*1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri,

*yarım kangal sucuk,

*3 yumurta,

*3 su bardağı süt,

*4-5 adet küçük domates,

*bol kekik.


Yapılış;

minik minik doğranmış ekmekler, yağlanmış bir fırın kabına serilir.Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve sucuklar dizilir. Sonra ayrı bir kapta iyice çırpılmış süt ve yumurta karışımı üzerine dökülür.
Üzeri streçleyip buzdolabına konur. Bir gece bekletilir. Pişirileceği zaman üzerine domatesler  dizilip, bol kekik dökülerek ,önceden ısıtılmış, 
 180 derece ısıtılmış fırında , 30 dakika pişirilir.


                                                -Afiyet olsun-

AÇMA



 Yıllardır en bilinen, en çok satılan, eskiden sadece sadesi olduğu halde şimdi her çeşidi bulunan ve benim de en çok sevdiğim  pastane ürünlerinden açmanın tarifini bulunca hemen denedim ,
gerçekten ''hazır alınmış gibi'' oldu diyebilirim.
Mayalı hamur yapması zor aslında kolay gibi anlatılır, bu tarifle yumuşacık açmalarınız çayın yanında yerini alabilir.

Malzemeler;
* 3 su bardağı ılık süt,
* 1 yemek kaşığı kuru maya
* 1 su bardağı sıvı yağ,
* 3 yemek kaşığı toz şeker,
* 1 çay kaşığı tuz,
*7 su bardağı un,
* hamur aralarına sürmek için 100 gr kadar eritilmiş tereyağ,
Üzerine sürmek için;
* 2 yumurta,
* 4 yemek kaşığı yoğut,
* 1 tatlı kaşığı çörekotu.

HAZIRLANIŞ;
Toz maya ve ılık süt hamur yoğurma kabına alınıp,maya eriyinceye kadar karıştırılır.
Sıvı yağ,tuz ve toz şeker eklenir.
Azar azar  eklenen unla kulak memesi yumuşaklığında,pürüzsüz bir hamur yapılır.
Üzeri bezle örtülüp, 30 dakika dinlendirilir.

Kabaran hamur 24 parçaya ayrılır.Her parça pasta tabağından küçük yuvarlak açılıp içine bir fırça yardımıyla eritilmiş yağdan sürülüp, rulo yapılır.İki ucu ters yöne kıvrılıp açma şekli verilir.
Tepsiye yerleştirilir.
Üzerine yoğurt+yumurta karışımı sürülüp, 20 dakika daha bekletilir.

175 derece ısıdaki fırında 35-40 dakika pişirilir.

                                     -Afiyet  olsun-

Tadımlık Kurabiye.



O'nunla arkadaşlığımız, doğduğumuzdan beri devam ediyor.Aynı sokakta karşılıklı evlerde dünyaya gelmişiz, ailelerimiz çok eski komşuymuş, görüşmelerimiz arada kesintilere uğradı ,farklı sorunların içine düştük ama  buluştuğumuzda sanki arada hiç zaman geçmemiş gibiydi.Sadece anlatacak çok şey birikiyordu arada geçen zamanlarda.
 İşte bu tarif O'ndan. Geçen gün bir kahve içmeye uğradım kahvenin yanında ikram etti. Tarifini  yazdım eve gelip hemen denedim.

Var ya nefis bir şey, uzun süre saklanıyor ve kahvenin yanında harika bir ikram, denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler;
* 1yumurta
* 1 subardağı buğday nişastası,
* 250 gr margarin(eritilmiş ,ılık)
* 3 yemek kaşığı toz çeker
* 1 paket kabartma tozu
* 3 su bardağı un.

-------- malzemelerle yumuşak bir yamur yapıp hamurdan parçalar kopararak,parmak genişliğinde uzun şeritler yapıyorsunuz, sonra da o şeritleri  ufak, verev parçalar halinde bıçakla kesiyorsunuz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde  200 derece fırında 15 dakika pişiriliyor.

---------
*3 yemek kaşığı toz şeker
* yemek kaşığı tarçın
-------- bir buzdolabı poşeti içinde  harmanlanıyor, fırından çıkan ve ılınan kurabiyeler, bu poşetin içine atılıp ,iyice karışıma bulanmaları sağlanıyor.

                               -Afiyet olsun-



Yeni yıl ,yeni tatlarla geçsin.

Kış aylarında mutfakla biraz daha haşır neşir olmaya başladım.
Evde çocuklar da büyüyüp,onlarda artık herşeyin tadına varmaya başlayınca,
birde arkadaşlarla çay ve kahve saatleri başlayınca,
ee üstüne üstlük iştahlı bir kocam da olunca, mutfakta geçirdiğim zaman da haliyle arttı.

ama en çok;
Okuldan gelince
-Ne koktu,ne pişirdin anne?
 sözünü duymayı seviyorum.
İşte bunlardan dolayı;
 Bende yeni yılda tariflerimi ayrı bir blogda yazmaya karar verdim.
Bakalım neler çıkacak?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...